Вижте акцентите в програмата на София филм фест за 14

...
Вижте акцентите в програмата на София филм фест за 14
Коментари Харесай

Акцентите в програмата на София филм фест за 14 октомври

Вижте акцентите в програмата на София филм фест за 14 октомври.
КИНО „ ЛЮМИЕР ЛИДЛ “
19:30 > > „ ПРЕГОРЯЛА ЕРЕС “ е същинско признание – с превъзходния си актьорски състав, с обещанието за „ секси-ноар трилър “, с провокациите пред един арт-критик и неговото съществено его. Тази акомодация на романа на Чарлз Уилфорд е дело на Джузепе Капотонди; филмът беше определен да закрие миналогодишното 76-о издание на най-стария фестивал в света – Венецианския, а умелото комбиниране на качествата на привлекателния Клаес Банг, чаровната Елизабет Дебики, изключителния Доналд Съдърланд и изключително живата легенда Мик Джагър вършат от кино лентата ужасно премеждие. И да, Мик Джагър е нечовечен в ролята си!
ДОМ НА КИНОТО
18:00 > > След големия триумф нощес при премиерата на цифрово възобновената първа серия на „ МЕРА СПОРЕДЪ МЕРА “ в наличието на режисьора Георги Дюлгеров, актьорите Руси Чанев и Стефан Мавродиев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози и други членове на екипа, ви представяме втората част на кино лентата - с изцяло реставрирани картина и тон!
Легендарната творба е основана през 1981 година по сюжет на Руси Чанев и Георги Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „ Литургия за Илинден “, режисирана от Дюлгеров и е едно от най-мащабните, епични и значими творби на българското кино. В него участват както действителни исторически персони, по този начин и персонажи, родени от въображението на създателите с техните човешки драми, паники, подозрения.
Разказът е единен от метаморфозата на основния воин Дилбер Танас – от примитивен пастир, част от патриархалната задруга до персона с самостоятелно схващане. Катализатор на тази смяна са битките за самостоятелност на македонските българи от 1901 до 1912 година. Съдбата на Дилбер Танас е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри трансформират изначалната концепция на битката и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с присъединяване на действителни исторически персони - Апостол челник, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.
 Дигитално възобновената класика Мера съгласно мера с премиера на 24-тия София Филм Фест Дигитално възобновената класика " Мера съгласно мера " с премиера на 24-тия София Филм Фест
Георги Дюлгеров ще показа и своята книга „ Биография на моите филми “ на 13 октомври от 18.00 в Дома на киното  Леге...
Реставрираната визия, осъществена в Доли медия студио, е резултат от сканирането на целия негатив и неговото изцяло почистване; по-късно той е разчетен, направени са нови цветови корекции и е поправена експозицията на фрагментите, като са добавени образни резултати за укрепване на картината и възстановяване на качеството й. Филмът е с напълно нов тон – правилен на оригинала, само че преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови резултати. За да бъде улеснено възприемането на историята от младите генерации, при непокътната истинска фонограма със характерните наречия и архаичната лексика, са добавени надписи на книжовен български език.
За интересуващите се от процеса на цифровото възобновяване на класическите български филми е наложителна презентацията на Доли медия студио на 15 октомври от 12.00 в Дома на киното. Вход СВОБОДЕН.
20:15 > > Кино Гурме показва качествена киноселекция отдадена на храната, напитките, пътешествията и бохемския метод на живот. Класиката „ ОТБИВКИ “ на майстора Александър Пейн пресъздава възходите, паденията и „ отбивките ” във вълшебното премеждие на живота. Точно преди сватбата си, Джак потегля на странствуване с кола из Калифорния, дружно със своя най-хубав другар Майлс - етнолог и преподавател по британски език. Въпреки разликите си, и двамата научават скъпи уроци за живота, защото скоро пътуването ги потапя в „ море ” от вино, дами и... доста смях!
ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „ СЛАВЕЙКОВ “
19:30 > > Представянето на „ СИНЪТ “ на Мехди М. Барзауи е последната прожекция от специфичната селекция „ Франкофония 50 “ на 24-тия София Филм Фест #ЕСЕН. Копродукцията сред Тунис, Франция, Ливан и Катар споделя за почивката на Фарес и Мерием, която за жал приключва пагубно, откакто 10-годишният им наследник Азис инцидентно е прострелян при терористичен акт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР