Виждате ли мушици пред очите си? Спокойно, не сте единствените.

...
Виждате ли мушици пред очите си? Спокойно, не сте единствените.
Коментари Харесай

Чували ли сте за „мушици” в очите?

Виждате ли „ мушици ” пред очите си? Спокойно, не сте единствените. Така наречените „ мушици ” или „ мътнини ” в очите е положение, от което се оплакват над 50% от хората над 65 години, огромна част от дамите с менопауза, както и доста хора, страдащи от мощно късогледство, само че визира и по-младите. Свързано е с недъгавост на стъкловидното тяло, получават се промени, които водят до разрушение на стъкловидното тяло – транспарантна субстанция, сходна на гел, ситуирана в центъра на окото сред лещата и ретината. Офталмолозите споделят, че както ни побеляват косите с възрастта, по този начин и в очите ни се появяват тези „ мушици ”, които нормално не са признак на заболяване, а естествено положение, настъпващо заради стареенето на окото. При този развой стъкловидното тяло стартира да се втечнява и появилите се колагенови влакна хвърлят сянка върху ретината. Това е повода пациентите да виждат черни точици (които се движат и по тази причина дефинират като мушици), паяжини или конци. Някои хора даже описват по какъв начин при първата им поява са почнали да махат пламенно с ръце, мислейки си, че фактически летят мушици пред очите им. За страдание обаче, тези „ мушици ” са вътре в окото им.

Комбинацията от мътнини в очите и светкавици може да е индикация за по-сериозно положение като отлепване на ретината, което за броени дни може да докара до мощно понижаване или даже загуба на зрението. Затова е значимо при всички положения да се консултирате незабавно със експерт.

„ Мушиците ” припомнят за себе си най-много при ярка светлина, при дълготрайно гледане на монитора, бял декор, бяла стена и други Най-често те „ изчезват ” или пациентът просто престава да ги вижда, тъй като привиква с тях.

За страдание, положението не е обратимо. Може да се подкрепи работата на очите с витамини и хранителни добавки. Пийте повече течности, фрешове, яжте повече риба и храни с фибри, избягвайте алкохол и цигари. Операции не се предлагат, тъй като могат да доведат до повече вреди, в сравнение с изгоди. Вашият очен доктор ще ви изясни най-добре.

Цветелина Велчева за Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР