„Виждате как конюнктурно биват издигани хората, които просто са имали

...
„Виждате как конюнктурно биват издигани хората, които просто са имали
Коментари Харесай

Никола Вапцаров за ФАКТИ: Борисов физически се страхува за живота си

„ Виждате по какъв начин конюнктурно биват издигани хората, които просто са имали шанса татко им да е водач на някой в Централен комитет, като Цветанов да вземем за пример или като Бойко Борисов, който просто е бил назначен за защита на Тодор Живков. Това са коньонкурни обстановки, които издигат не можещите и знаещите, а хората, които просто са комфортни “.

Това сподели представителят на „ Изправи се! Мутри вън! “ Никола Вапцаров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ . Думите му пристигнаха след роман по какъв начин в предишното съвсем станал претендент за евродепутат от гражданската квота на Българска социалистическа партия, само че многогодишна фамилна омраза сред фамилията на Вапцаров и Георги Пирински попречила на издигането на кандидатурата му.

„ На площада не бях представител на партия, а по-скоро един българин, на който му беше пристигнало до гуша “, сподели той.

„ Това беше един първи напор да изгоним мафията от властта. Разбира се, ГЕРБ останаха първа политическа мощ, само че имайки поради методите и средствата, които използваха, с цел да могат да задържат този резултат, в това число побой над кметове в изборната нощ поради неприятни резултати. Това са хора, които са подготвени на всичко, с цел да останат във властта, тъй като доста добре осъзнават, че ще бъдат подведени под отговорност, в случай че не са на власт.

Г-н Борисов го е боязън да отиде в Парламента. Защо – да не си мисли, че някой там ще го изяде или ще го убие? Просто ще му задават въпроси, на които той няма отговори. Липсата на тези отговори ще докара до едно следствие, което сигурно ще приключи с неоправдателна присъда за него “, сподели още Никола Вапцаров.

На въпроса дали съгласно Вапцаров Борисов мълчи по съвет на юристите, той отговори: „ Може би просто го е боязън тази грозна истина да излезе нескрито – това, което хората, които бяхме на митинга, осъзнаваме от доста дълго време - че Борисов и неговия кабинет са некомпетентни да ръководят България”.

„ Говорим за една дълбока непросветеност, основана от хиляди калинки, назначени на най-различни постове, които имат единствената задача не да работят за публичния интерес, а да работят за някакъв корпоративен интерес - корпоративният интерес на ГЕРБ “, посочи Вапцаров.

След въпрос на Лили Маринкова, той продължи да приказва за държавната администрация у нас. „ Самата администрация сама по себе си има ужасно доста готови хора. Въпросът е, че хора на позиция на власт в тази администрация са неподготвени или некомпетентни и недоброжелателни. Сигурен съм, че самата администрация може да излъчи задоволително положителни фрагменти, които да ръководят избрани звена и да се регистрират на хората, които имат политическата воля да създадат някакви съществени промени “, сподели той.

„ Аз съм работил в България и на равнище министерство, и на равнище община и мога самоуверено да настоявам, че има изключителни фрагменти в администрацията, които са мачкани всекидневно, с които се гаврят и подиграват, които чакат своя ред да бъдат нараснали, само че в същото време идва някаква партийна калинка – водач на някого си, и го поставят на чело на някакво звено “, добави Вапцаров.

„ Когато работех във Министерство на външните работи едно от нещата, които си говорихме с експертите, с „ дипломатите от кариерата “, е, че в случай че човек прекомерно доста дава глас на някакви проблеми или е прекомерно деятелен, той директно рискува да бъде прескочен за идващия мандат в чужбина. Запланите в Министерство на външните работи са най-ниските в цялата администрация на всички министерства и хората там разчитат на мандатите в чужбина, с цел да могат да си докарат задоволително средства и да могат да живеят един естествен живот през времето, в което не са на мандат. Създава се тази обстановка, в която хората се скатайват, не желаят да вършат промени и така нататък Едно решение би било уеднаквяване на възнагражденията по време на мандат и отвън мандат, само че това е съответно за външно министерство. Става въпрос, че има фрагменти, има хора в администрацията, които са кадърни и няма потребност занапред да ковем тези фрагменти 20 години, с цел да може да правим нужните промени “, описа той.

На въпроса на Лили Маринкова дали е реалистично Борисов да има предусещане, че може да бъде съден, Вапцаров отговори: „ Според мен той нетолкова се опасява от Парламента, в сравнение с от това да не би инцидентно, когато отиде в Парламента и хората знаят, че той е там, да не се събере огромен навалица и да го блокира. Тази постройка е лесна за блокиране, за разлика от другата, от Партийния дом. В него има хиляди входове, изходи, подземния и така нататък Народното събрание е една постройка, която е открита отвред, както един парламент би трябвало да бъде. Едни 2-3 хиляди добре проведени души биха могли да блокират входовете и изходите и той да остане вътре. Според мен Борисов физически се опасява за живота си и то не от депутатите, а от тълпата. Може би осъзнава, че към този момент не е мечтан “.

Относно опитите на Движение за права и свободи да се измъкне от облика на статуквото, Никола Вапцаров сподели: „ Движение за права и свободи в никакъв случай не са били прекомерно идеологически натоварени и за тях взимането на завоите е било доста елементарно - дали ще работят с ГЕРБ, или с Българска социалистическа партия, или с новите партии в Народното събрание. Както се вижда, те са едни от хората, които имат постоянен приръст на гласоподаватели, тук-там в Народното събрание. Те водят една извънредно прагматична и целенасочена политика и не се тормозят от публичното мнение, тъй като техният електорат е постоянен. Сега могат да си разрешат да вземат завоя, тъй като знаят, че това ще е най-хубавото за тях.

А другояче не ги притесняваше в предишния парламент да работят с ГЕРБ. Сега считам, че няма да ги тормози да пратят Борисов в пандиза. Те са прагматични. В прагматизма постоянно има свирепост. Те нямат тази емоционалност да кажат: „ Колко време работихме хубаво с Българска социалистическа партия и по какъв начин беше по време на Тройната коалиция, след това с Орешарски, за какво в този момент не застанем твърдо на тяхна страна… “. Няма да го създадат. Те знаят своите ползи и ги пазят. Имат своя електорат, които е непробиваем, и не се въздействат от всички тези разстройства, които бяха на площада, тези протести, въстания, както ги наричахме. Това тях не ги интересува. Те гледат прагматично. В момента вятърът духа в другата посока и те са се преориентирали доста добре “.

Вапцаров отхвърли тезата, че Пеевски е бил рискуван: „ В един миг те осъзнаха, че неговото наличие е извънредно дразнещо за българската общност (…). Естествено, е да го махнат. Въпросът е за какво не го махнаха по-рано – това е по-скоро забавният въпрос. Едно нещо би трябвало да бъде ясно, най-малко за мен като член на „ Изправи се.БГ “ - аз не считам, че нещата, които са били осъществявани в предишното, би трябвало да бъдат забравяни “, сподели той и добави: „ Както сподели госпожа Манолова, ние ще подкрепим държавно управление в случай че бъде препоръчано такова от „ ИТН “, само че няма да подкрепим държавно управление, обвързвано с ГЕРБ, Движение за права и свободи и другите партии, които до момента съумяха да се проявят задоволително “.

На въпроса на Лили Маринкова по кое време ще разберем, че се е случила смяна у нас, Никола Вапцаров отговори: „ Промяната съгласно мен ще бъде развой, който ще трае най-малко един мандат. Ние всички ще усетим смяната, когато от 112-то място по независимост на словото отидем на 60-то място, когато имаме основен прокурор, който няма такива тежки зависимости, както сегашният, когато стартират да се усвояват европейски фондове не за стиропор и асфалт, а за действителни обществени и стопански действия, които дават позитивен резултат в обществото, когато естественият работещ бизнесмен стартира да получава същия достъп до тези европейски средства, какъвто имат и доближените до ГЕРБ компании, когато институциите като Банката за развиване стартират да дават средства за развиване, а не средства за компаниите на Делян Пеевски и на Кирил Домусчиев “.

„ Сегашният парламент е много сложен за сформиране на болшинство. Не бих желал да съм в позицията на господин Трифонов, който би трябвало да вземе едно доста тежко решение – дали да одобри помощ от Българска социалистическа партия, която помощ обществено отхвърли, или да я откаже “, сподели още Вапцаров. „ Много е значимо всичко да бъде намерено. Според мен българският народ най-вече го нервира тази задкулисност и бързата промяна на позиции, на лагери. Българите имат потребност от някаква праволинейност в политиката “, безапелационен беше той.

„ Хората не желаят към този момент взаимни отстъпки. Искат промени, желаят изясненост, желаят бистрота. Ако господин Трифонов успее да даде тази бистрота и да показа тези промени по верен метод, всичко би могло да се случи “, сподели Никола Вапцаров е края на диалога.

Целия диалог можете да видите във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР