Виждаме формирането на огромен потенциален контингент от бедстващи хора, които

...
Виждаме формирането на огромен потенциален контингент от бедстващи хора, които
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Терминът „земетръсна миграция“ ще се превърне в реалност в следващите месеци

Виждаме образуването на голям евентуален контингент от бедстващи хора, които са подготвени да се трансфорат в сериозен миграционен поток. По време на това земетресение се образува и термина „ земетръсна миграция “, който може би ще се претвори и ще се трансформира в действителност в идващите седмици и месеци. Това предвижда в изявление за ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той заяви, че в стопански проект равносметката след земетресенията е печална.

„ Все още вредите се пресмятат. Според мен в никакъв случай няма да бъдат оповестени в точните си материални измерения. Турция разгласи, че към 2 милиона души са останали без дом. Значителна част от тях са настанени в палатки и контейнери. Много от хората, които живееха в засегнатите региони бяха принудени да се изселят в централната или западната част на страната “, изяснява Чуков.

Той добавя, че не е доста ясно какви ще бъдат материалните вреди.

„ От държавното управление оповестиха сума от 34 милиарда $, само че Асоциацията на турските предприемачи и бизнесмени оповестиха двойно по-голяма цифра – към 84 милиарда $. Счита се, че става въпрос за към 10% от Брутният вътрешен продукт на страната. Турция в този момент е в предизборна акция и тази равносметка няма да бъде споделена от ръководещи и съпротива “, счита той.

Самите вреди, като сума, в Сирия мъчно биха могли да бъдат изчислени, тъй като засегнатата територия е поделена сред режима на Башар Асад и опозицията, най към този момент провинциите Идлиб и Алепо, счита проф. Чуков.

„ Що се отнася до Сирия, там жертвите бяха замразени. Около 5000 индивида си остана броя на починалите. За съпоставяне в Турция са над 46 000, като там статистиката работи доста по-коректно. Появиха се числа от сорта на 34 милиарда $ на фона на тоталния срив на сирийската стопанска система, която търпи трусове от 2011г. Благодарение на гражданската война в Сирия и нахлуването на Русия през 2015г. е мощно разрушена инфраструктурата на страната. Така че каква е сумата там никой не може да каже. “

Хората без покрив над главата в Сирия са над 5 милиона. Ситуацията не е розова, а следствията от тези вреди в огромна степен ще излизат нескрито с течение на времето. Сирийският режим крие, не желае да даде информация за същинската картина, до момента в който при опозицията обстановката е трагична, съобщи експертът.

Каква е равносметката един месец след земетресенията; по какъв начин ще се отразят те върху политическия живот в Турция и Сирия; у дремя ли турската страна да се оправи с жертвите и вредите и к акво е смисъла на бедствието за милионите бежанци на сирийско-турската граница – четете на следващия ден в цялото изявление на ДЕБАТИ.БГ с проф. Чуков.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР