Виж още Инфарктно протече 50-ят конгрес юбилеен конгрес на БСП,

...
Виж още Инфарктно протече 50-ят конгрес юбилеен конгрес на БСП,
Коментари Харесай

Станишев, Пирински и Гергов - вън от Националния съвет на БСП

 Кандидат за Народно събрание на Българска социалистическа партия вписан два пъти в листата, ще дава Виж още

Инфарктно протече 50-ят конгрес юбилеен конгрес на Българска социалистическа партия, който към този момент втори ден избира нов Национален съвет на партията. Гласуването стартира едвам към 23 часа нощес и продължи до дребните часове на нощта.

Днес по обяд бюлетините бяха преброени. В Националния съвет влизат Крум Зарков, който е събрал най-вече гласове, следва от Янаки Стоилов. В аления пленум влизат още Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиян Вигенин, Атанас Зафиров, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Румен Овчаров и Деница Златева и други В Народно събрание ще бъде и Кирил Добрев, който беше главен конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост и загуби.

Знакови лица за партията обаче остават отвън съвета. Сред тях са президентът на ПЕС Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Георги Гергов, Юрий Асланов, Красимир Янков, Атанас Мерджанов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Димитър Дъбов и други

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Очаквайте детайлности..

Междувременно юбилейният конгрес на Българска социалистическа партия одобри резолюция " Социализъм 21-ви век " за нова стратегия на Българска социалистическа партия в актуалните условия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Конгресът разпорежда на новоизбрания Национален съвет да провежда осъществяване на общопартийна полемика " Социализъм 21-ви век " за подготовка на нова стратегия на Българска социалистическа партия. Предвижда се програмата да бъде призната на общопартиен референдум.

В резолюцията се регистрира, че светът навлиза в солидна рецесия, с голяма разрушителна мощ, която заплашва устоите на публичното развиване. През последните 30 години в България израснаха няколко генерации, за които социализмът е равнозначен с тоталитаризма и несъответстващ със свободата и демокрацията. Цели генерации не познават предишното и тъй като не го познават - го отхвърлят, написа в документа.

Нужно ни е ново начало, рестарт на идейната полемика за социализма, която да приобщи към себе си нови и дейни генерации, да се издигне до равнището на необятно публично придвижване. Нужна ни е нова стратегия, която да даде отговор не на въпроса каква партия сме и каква желаеме да бъдем, а каква е концепцията за бъдещето, което партията поддържа, се показва още в резолюцията на Българска социалистическа партия.

Делегатите утвърдиха и резолюция против деянията и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация за целите на политиката на Българска социалистическа партия. В политическата декларация се споделя, че България се нуждае от смяна през днешния ден и в този момент. Изразява се убеденост, че Българска социалистическа партия ще преодолее вътрешните и импортирани извън разделения и ще изиграе историческата си роля в днешния ден - да бъде притежател на смяната. Пътят е единство на Българска социалистическа партия, на левите, центриските, патриотични и екологични обединения, на голямата гражданска и обществена сила в необятен фронт за смяна, считат социалистите.

В декларацията се показва още, че Българска социалистическа партия е същинска, достоверна, родолюбива левица, опираща се на 130-годишна традиция и нейни естествени стратегически цели са първо възобновяване на демокрацията и доверието в институциите и второ на естествените стопански връзки и благоприятни условия за всеки.

В края на гласуването Румен Овчаров благодари на членовете на комисията по политическите документи на конгреса. И означи, че са посочили, че в Българска социалистическа партия тогава, когато има разсъдък, обща цел, схващане за ползите на партията и обществото, могат да се намерят рационалните и правилните решения. Знам, мъчно ще заровим тези дълбоки синори, които издълбахме между тях, само че със съзнанието за дилемите, които имаме да решим, отговорността, която ни е предоставена, като единствена опция за развиването на България, съм сигурен, че може сполучливо да решим този въпрос, добави Овчаров.

 Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР