виж галерията Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии – Английската

...
виж галерията
Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии – Английската
Коментари Харесай

Ето как премина Денят на отворени врати в Съдебната палата на Бургас

виж галерията Над 200 възпитаници от 5 бургаски гимназии – Английската и Немска езикови гимназии, Природоматематическата гимназия, Гимназията за непознати езици, ученици на СУ " Иван Вазов “, както и студенти от двата университета в града, посетиха Съдебна палата – Бургас в Денят на отворени порти на Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Съвместната самодейност на двете институции се организира алегорично на 16 април – Денят на Конституцията на Република България и празник на юриста. Всички посетители получиха като подарък дребна брошура – Конституцията на Република България.

Пред изпълнената с младежи Зала 2 на палатата, административният началник – ръководител на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, приветства гостите с думите: " В политиката, която водим и ще продължаваме, ние от Окръжен съд – Бургас, ще бъдем отворени към Вас, младежите в блян да подобрим достъпа до правораздаване. Доказали сме и ще продължаваме да бъдем дейни комуникатори, освен в днешния прочут за специалността ни ден – 16 април, Денят на Българската конституция и на юриста. Ние, съдиите, дерзаем и работим за осъществяване на правосъдната промяна, с очакване и предпочитание тя да бъде справедлива, обществена и ефикасна за Вас, младежите “.

Председателката на Районен съд – Бургас  Яна Колева, продължи казаното: " Съдът се  бори за справедливостта. Той е институция, която разкрива и работи с истината. В този развой – углавен, цивилен или търговски, ние, магистратите, се нуждаем от Вашата поддръжка и доверие. Образовайте се, бъдете способени, тъй като Вие сте нашата будна съвест и е нужно да бъдете осведомени, с цел да не се поддавате на операции. Надяваме се, че днешния ден и всички срещи и открити полемики, които организираме с Вас, са стъпка по този път “.

Окръжният магистрат Симеон Михов, показа функционалностите на правосъдната власт, структурата на правосъдната система и разделянето на управляващите съгласно Конституцията на Република България, незабавно след формалното разкриване. Последва разкриване на галерия с фотографии на тематика " Бургас – моят град “, във фоайето на Съдебната палата. Присъстваха съорганизаторите на изложбата – Центъра за поддръжка на личностното развиване – Бургас и ръководителят на Школата по снимка, Борислав Пенков. Официални посетители на откриването бяха Божидар Кънчев, секретар на Община Бургас и Митко Иванов, ръководител на Дружеството на художниците в Бургас. 20-те пана показват погледа на младежите към родния морски град и ще посрещат влизащите в палатата до края на седмицата. Съдия Росица Темелкова разяснява концепцията за откриването " С тази експозиция в съда показваме уважението към младите гении, само че и демонстрираме положителния разговор сред две от управляващите в Република България – изпълнителната и правосъдната “.

Последва информативен тур на учениците и студентите из деловодствата на Окръжен и Районен съд – Бургас. Бе осъществена и самодейността " Председател на съда за един ден “. Млад математик зае мястото на ръководителя на Окръжен съд – Бургас, а ученик на Английската езикова гимназия стана ръководител на Районен съд – Бургас.

Във втората част на " Денят на отворени порти “, гостуваха 20 възпитаници от СУ " Св. св. Кирил и Методий “ от гр. Карнобат, пред които бе показана медиацията, като процедура за извънсъдебно разрешаване на разногласия. Съдия Пламена Върбанова, координатор в Центъра за медиация и спогодби към двата съда показа ролята на метода в правосъдната система. Медиатори от Центъра разиграха противоречиви проблеми и ролеви обстановки, решими посредством медиация.

Други групи от възпитаници от бургаски гимназии и студенти посетиха открити правосъдни съвещания по наказателни каузи. Съдията-докладчик, Анатоли Бобоков, отговори на въпросите на многочислените гости след приключването на съвещанията.

Инициативата " Ден на отворени порти “ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас стартира с посещаване на възпитаници от 1 " б “ клас на бургаското Основно учебно заведение " Васил Априлов “. На малчуганите от новаторското школо по прегледен и занимателен метод бе показана " Професията на мама и баща “. В Зала 1 на Окръжен съд – Бургас се организира самобитен правосъден развой, в който децата изпълняваха ролята на съдии, прокурори, юристи и подсъдими. Под формата на игра, председателката на Районен съд – Айтос, арбитър Мария Дучева, показа функционалностите на тези специалности и какво се случва в правосъдния развой. Класният началник, Елза Василева, разяснява, че децата са се почувствали доста специфични и визитата ще остави дълготраен спомен в тях.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР