виж галерията Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти.

...
виж галерията
Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти.
Коментари Харесай

БНБ пусна нова банкнота от 100 лева със знак за незрящи!

виж галерията Българската национална банка пуска в обращение нова серия банкноти. Общият дизайн и главните детайли на банкнотите от новата серия се резервират без основни промени по отношение на банкнотите, които са в обращение. Промените в банкнотите от новата серия произтичат главно от въвеждането на нови защитни детайли. Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лв., емисия 2018 година Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември 2018 година като законно платежно средство. Нови защитни детайли в банкнотата с номинална стойност 100 лв., емисия 2018 година са:

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от пет дебели и шест тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; пъстър холограмен портрет на Алеко Константинов; подробност от монумент на Алеко Константинов, изменящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен резултат с смяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при смяна на ъгъла на наблюдаване и обемно триизмерно изображение на цифрата 100.

Мастило с оптичен ефект – цифрата 100 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен шахматен резултат, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Осигурителна нишка – вградена в хартията и отчасти излизаща от противоположната страна със ярък повтарящ се текст " Българска народна банка 100 “ и с динамичен шахматен резултат, изменяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. Изображението на повтарящия се текст " Българска народна банка 100 “ се чете от лицевата страна при слагане на банкнотата против източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – следи се при слагане на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 100 лв., емисия 2003 година, не престават да бъдат в обращение дружно с банкнотите с номинална стойност 100 лв., емисия 2018 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР