Виетнамският будистки монах и философ Тич Нан Хан пише за

...
Виетнамският будистки монах и философ Тич Нан Хан пише за
Коментари Харесай

Притча за радостта от живота

Виетнамският будистки духовник и мъдрец Тич Нан Хан написа за насладата от пиенето на чаша чай. Трябва да си изцяло безсънен за сегашния миг, с цел да се наслаждаваш на чая.

Само в осъзнаването на сегашното твоите ръце усещат топлината на чашата. Само в сегашното можеш да усетиш аромата, да вкусиш сладостта, да оцениш деликатността. Ако размишляваш за предишното или се безпокоиш за бъдещето, ти ще изпуснеш изцяло насладата от пиенето на чаша чай. Ще погледнеш надолу към чашата и чаят ще е липсващ.

С живота е по същия метод. Ако не си изцяло безсънен за сегашното, ти ще се огледаш и той към този момент ще е приключил. Ще изпуснеш аромата, деликатността и хубостта на живота. Ще наподобява по този начин като че ли живота е минал около теб като на лента.

Миналото е свършено. Поучи се от него и го остави да си замине. Бъдещето дори към момента не е тук. Планирай го, само че не си губи времето да се безпокоиш за него. Безпокойството е безсмислено. Когато спреш да преживяваш това, което към този момент е станало, когато спреш да се притесняваш за това, което може в никакъв случай да не стане, тогава ти ще живееш в сегашния миг. Тогава ще започнеш да усещаш насладата от живота. /obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР