Виетнамски съд постанови осем години затвор за мъж, признат за

...
Виетнамски съд постанови осем години затвор за мъж, признат за
Коментари Харесай

Виетнамец бе осъден на осем години затвор, опетнил образа на Хо Ши Мин

Виетнамски съд постанови осем години затвор за мъж, приет за отговорен в поместване на противодържавни изявления в профила си във Facebook, заяви министерството на публичната сигурност на Виетнам, представено от Ройтерс.

На еднодневен правосъден развой в провинция Ламдонг, Нгуен Куок Вуонг, на 29 години, беше упрекнат в "създаване, предпазване и разпространяване на информация, материали и известия за опълчване на страната ", се споделя в прессъобщение на министерството.

Вуонг е упрекнат, че в профила си във Facebook е излъчил онлайн видеа с обща дълготрайност 110 часа и е написал 366 изявления за да опетни облика на виетнамския болшевик и бунтовник Хо Ши Мин и с цел да популяризира противодържавна агитация, добави ведомството, представено от Българска телеграфна агенция.

В близо 100-милионен Виетнам съзряха проблем с... раждаемостта

Ройтерс не можа да открие юриста на Вуонг за коментар.

Фил Робъртсън, заместник-директор на "Хюман райтс уоч " за Азия, съобщи, че присъдата на Вуонг е "възмутителна и неприемлива ".

Виетнам би трябвало да разбере, че изразяването на политически възгледи, противоречащи на линията на Виетнамската комунистическа партия, не трябва да бъде закононарушение, сподели той в позиция, изпратена по имейла.

След като изтърпи присъдата си Вуонг ще бъде подложен и под тригодишен домакински арест, съобщи министерството.

От края на предходната година във Виетнам последователно се усилиха арестите на политически деятели. Виетнам се готви за основен конгрес на ВКП през януари 2021 година, отбелязва Ройтерс.

Въпреки широкообхватните стопански промени и все по-голямата отвореност към обществените промени ръководещата комунистическа партия резервира строгата цензура в медиите и не толерира рецензии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР