Виетнам успя да се възползва от търговската война между Съединените

...
Виетнам успя да се възползва от търговската война между Съединените
Коментари Харесай

Икономическият успех на Виетнам донесе проблеми със САЩ

Виетнам съумя да се възползва от комерсиалната война сред Съединените американски щати и Китай, само че насладата бързо бе помрачена, откакто Вашингтон реши да " ореже крилата ѝ ", написа Nikkei.

Търговските данни, оповестени в сряда, демонстрират, че вносът в Съединени американски щати от Виетнам е достигнал $25 милиарда през първите пет месеца на 2019 година - 36 % растеж на годишна база. През същия интервал на предходната година бе записано едноцифрово покачване. Така азиатската страна се подрежда на осма позиция при вноса в Съединени американски щати, четири места по-високо в класацията, изпреварвайки страни като Индия.

Голяма част от този растеж се дължи на активността на компании, които са основани другаде в Азия (особено Китай), които пренасочват износа през Виетнам, с цел да избегнат мита. Както и на производители, които местят производството там заради същата причина. Вашингтон обаче не е удовлетворен.

Във вторник Департаментът по търговия наложи мита от до 456 % върху вноса на стоманени артикули от Виетнам, чиято страна на генезис е от Южна Корея или Тайван. Наскоро Вашингтон приложи сходна мярка и за стоманата от Китай, пренасочена през страната.

Съединени американски щати наложи мита върху вноса от Южна Корея и Тайван през декември 2015 и февруари 2016 година Компаниите от двете страни пращат продуктите си към Виетнам, където те минават " минимална обработка ", откакто се изнасят за Съединени американски щати. Доставките на някои артикули от Виетнам са се нараснали с до 900% след въвеждането на митата.

Вашингтон добави Виетнам и към листата си с страни, които са следени поради подозрения, че манипулират валутата си.

Преместването на производството от Китай към Виетнам попадна в полезрението на президента Доналд Тръмп, който разкритикува страната предходната седмица. " Виетнам се възползва от нас по-зле, в сравнение с Китай ", сподели президентът. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР