Виетнам, където се очаква да се срещнат президентът на САЩ

...
Виетнам, където се очаква да се срещнат президентът на САЩ
Коментари Харесай

Виетнам - модел за икономически растеж

Виетнам, където се чака да се срещнат президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейският водач Ким Чен Ун, измина дълъг път след края на войната на Съединени американски щати против комунистическия Северен Виетнам през 70-те, осведоми Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Страната с население от 95 милиона души в средата на 80-те години става индустриална база на южнокорейската корпорация " Самсунг " (Samsung) и на доста други промишлени колоси.

Икономическите промени, подхванати от комунистическото управление на страната и завършени най-вече по сходство на модела на Китай, с който Поднебесната империя се трансформира в международна индустриална база, могат да бъдат образец за севернокорейския водач Ким Чен Ун.

Виетнамската стопанска система е повишена с малко над 7 % през 2018 година посредством основно на двуцифрения напредък на производството. Виетнамският БВП, възлизащ на 5,54 квадрилиона виетнамски донга (238 милиарда $ през 2017 г.), подрежда страната измежду първите 50 стопански системи в света. С повишаването на стопанската система нивата на беднотия спадат, а продължителността на живот се е повишила до 76 години.

Големите вложения на водещия международен производител на чипове и смарт телефони " Самсунг " доведоха до поемането на задължения от " Майкрософт " (Microsoft) и " Интел " (Intel).

" Самсунг " откри първия си цех за смарт телефони във Виетнам през 2009 година и в този момент дава работа на над 100 000 души в заводите си в страната. През 2017 година компанията покриваше над една четвърт от общия виетнамски експорт. " Самсунг " не разяснява спекулациите, че Ким може да посети един от заводите на компанията отвън столицата Ханой, където ще се срещне с Тръмп.

Присъединявайки се към Световната комерсиална организация и някои районни съглашения, Виетнам изпревари съседите си, като се възползва от ниските мита и износът му скочи. Експортът доближи 214 милиарда $ през 2017 година, или с над една пета повече, в сравнение с през миналата година. Съединени американски щати са най-големият изхабен пазар на Виетнам. Виетнамският експорт за американския пазар възлиза на близо 42 милиарда $ през 2017 година. Виетнам не изнася единствено смарт телефони - съществени експортни пера са също по този начин електрониката, обувките и домакинските уреди.

Виетнам поставя старания да усъвършенства продуктивността, която е ключът за повишението на виталния стандарт. Според икономистите продуктивността в страната е едвам една трета от продуктивността в Китай и много под продуктивността в богатите страни. Зависимостта на виетнамската стопанска система от износа прави страната уязвима към разтърсванията в международната стопанска система.

Виетнамските ръководители копират китайските и в здравия надзор върху медиите, политическите дисиденти и други свободи. Бедността в селските региони, замърсяването и корупцията будят съществени терзания и също като огромния си северен комшия Виетнам се пробва да реформира доминираните от страната браншове, които са завещание от предходната ера на централно обмисляне.

След като години наред Виетнам получаваше големи потоци задгранични вложения, в този момент страната може да регистрира отслабването им на фона на забавянето на международния стопански напредък. За да поддържа растежа и да остане конкурентоспособен, Виетнам би трябвало да даде по-голяма независимост на частния бизнес, поучават Световната банка и други специалисти, както и да насърчи навлизането на по-съвременни технологии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР