Виенското колело в един от най-старите атракционни паркове в Европа

...
Виенското колело в един от най-старите атракционни паркове в Европа
Коментари Харесай

Виенското колело в пратера стана на 120 години

Виенското колело в един от най-старите атракционни паркове в Европа " Пратер " навърши 120 години този месец, оповестиха от представителството на австрийската столица в София. То е основано във връзка 50-годишнина от ръководството на кайзер Франц Йозеф, само че в деня на самия празник по този начин и не потегля, защото не е приключено.

Това е едно от първите сходни уреди в Европа и от там и в българския език таза атракция е известна като Виенско колело. В Съединени американски щати да вземем за пример атракционът е прочут като " Колелото на Ферис ", по името на единия от двамата си основатели - Гейл Ферис младши.

Виенското колело в пратера е високо 64.75 м и тежи 430.05 тона. Централната ос на колелото, тежаща 16 тона, е направена от специфична стомана в Глазгоу и е докарана в увеселителния парк на платформа, теглена от 16 коня.

© Wiener Riesenrad

Голяма част от материалите за построяването на оборудването са импортирани от Англия. Тогава никой не си е представял, че голямото колело ще остане толкоз дълго време и ще се трансформира в един от знаците на австрийската столица.

Виенското колело надживява множеството сходни уреди, издигнати по това време. Първата такава атракция е издигната в Чикаго през 1893 година и е демонтирана през 1913. През 1926 година са отстранени и колелата в Лондон, Блекпул и Париж.

Оцеляло по време на Първата международна война, през 1940 година колелото е оповестено за монумент на културата. През 1944 година пожар унищожава огромна част от вагоните, само че на 1 май 1947 година то още веднъж е пуснато в употреба, въпреки и единствено с 15 вместо нормалните 30 кабинки.

За 250-годишния празник на Пратера през 2016 година вагоните бяха сменени. Новите кабинки имат още веднъж шест вместо четири прозореца, климатична апаратура и отопление през зимата. Те са проектирани тъкмо по истинския проект от 1897 година

Старите кабинки бяха продадени и през днешния ден някои от тях действат като кафенета, култивиран къщички или заседателни зали. Една от кабинките е инсталирана на хълма Каленберг, откъдето се открива прелестна панорама към града, а в нея работи ретро кафене, което предлага разнообразни типове виенско кафе.

Возенето на виенското колело все още е измежду най-скъпите атракции в " Пратер ", като цената за възрастни е 10 евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР