Виенският бал в София тази година ще усили динамиката между

...
Виенският бал в София тази година ще усили динамиката между
Коментари Харесай

Виенският бал в София – мост между България и Австрия

Виенският бал в София тази година ще усили динамичността сред досегашните прелестни двустранни връзки сред България и Австрия. В това са уверени уредниците на едно от най-значимите публични и културни събития у нас Сдружение “Виенски клуб ”.

Причината са идващите едно след друго Председателства на Съвета на Европа на двете страни. Веднага откакто България се оправи със своите шест месеца отпред на съюза, ще предадем отговорността точно на Австрия.
 19-1-1  19-01
А тази година Виена отдава респект на своето Модерно изкуство за своето време, припомнят от “Виенски клуб ”. Преди 100 години напущат света Густав Климт, Егон Шиле, Ото Вагнер и Коломан Мозер. Те оставят своя дълготраен отпечатък върху Виена във времето към 1900 година.

На тези бележити персони се дължи фактът, че във връзка с изкуството, началото на предишното столетие придобива огромно значение за Виена и Австрия. През 2018 година за тези четирима мъже се навършва печален празник: всички те са умряли преди 100 години. Затова през 2018-та ще се демонстрира тяхното и на другите изключителни създатели – Виенски модернисти, творчество.

Виенският бал в София на 17 февруари 2018 година няма да направи изключение. Той се организира за 18-и път и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и Н.Пр. Роланд Хаузер, дипломат на Република Австрия в България.

Както и през миналите години събитието още веднъж е с благотворителна цел. Кампанията ще бъде в интерес на 13 детски домове от фамилен вид в София, както и на фондация Конкордия България. Целта е да бъдат закупени уреди и инсталация за спорт и рехабилитация, в продължение на миналогодишната акция.
За да се съберат повече средства, с изключение на благотворителната лотария, за първи път ще има и благотворителен търг.

Програмата на събитието е поверена на проф. д.и. Румен Нейков. Гостите ще се насладят на осъществяванията на звездите на Музикалния спектакъл “Стефан Македонски ” Мариана Арсенова, Пеньо Пирозов, прелестния дует Екатерина Тупарова и Александър Мутафчийски. Балният оркестър се дирижира от основния диригент на театъра, маестро Юли Дамянов. Балет Вая и балетът на Старозагорската опера ще прибавят един възхитителен колорит към вечерта.

Акцент в програмата е специфичното присъединяване на лиричния сопран от Виена, проф. Марчела Черно. С дългогодишната си работа в Бюрото за Виенските балове в чужбина към община Виена тя се е трансформирала в дипломат на музиката, затвърждаващ имиджа на Виена като международна столица на стила на живот в три четвърти такт.

Принос за чувството за Виенска атмосфера още веднъж ще има майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който е подготвил предястие от пушени пачи гърди с желирани зеленчуци. Основното ядене е от дивеч, а десертът е в действителност виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос.

Между 1890 и 1918
Връхни точки в историята

 Портрет на Адел Блох-Бауер I от Густав Климт. Снимки Сдружение “Виенски клуб ” Портрет на Адел Блох-Бауер I от Густав Климт.
Снимки Сдружение “Виенски клуб ”
Времето сред 1890 и 1918 година е една от връхните точки в австрийската история. Хабсбургската двойна монархия Австро–Унгария се люшка сред хубостта и пропастта.

Множество нововъведения в изкуството, литературата, архитектурата, музиката, логиката на психиката, философията и обществото поставят своя отпечатък върху Виенското съвременно изкуство.

Женските портрети на Климт, безмилостните автопортрети на Шиле, Вагнеровите хрумвания за устройството на модерния огромен град, Мозеровия дизайн, психоанализата на Зигмунд Фройд, дванайсеттоновата музика на Арнолд Шьонберг, модерните симфонии на Густав Малер, “Логико-философския етюд ” на Лудвиг Витгенщайн и “Пейзажите на душата ” от Артур Шницлер са единствено някои от най-важните достижения на това време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР