Виенските дипломати съхраниха близки отношения с Москва през студената война

...
Виенските дипломати съхраниха близки отношения с Москва през студената война
Коментари Харесай

"Троянският кон" на Русия в ЕС", или защо Путин отива на сватба в Австрия

Виенските дипломати запазиха близки връзки с Москва през студената война и след рухването на комунизма. Австрия е една от дребното европейски страни, които не изгониха съветски дипломати след хипотетичното отравяне на двоен сътрудник във Англия.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също ще участва на сватбата в събота. В атмосфера на напрежение сред Запада и страните от Централна и Източна Европа, в това число Унгария и Русия, той трансформира крайнодясното си държавно управление в медиатор. Австрия е и ръководител на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

" След като каниш Владимир Путин на сватбата си, значи към този момент не си безпристрастен ", написа в " Туитър " украинският народен представител Хана Хопко, ръководител на комисията по външни работи в Народното събрание. " Отсега нататък Австрия не може да е медиатор в Украйна. Точка " добави тя.
Защо съветският президент ще се отклони по пътя си към Германия, където ще се срещне в събота вечерта с канцлера Ангела Меркел, с цел да участва на сватбата на политик на по-ниско ниво в далечен хълмист регион наоколо до границата със Словения? Путин ще се приземи на летището в Грац в Южна Австрия и по-късно ще се качи на хеликоптер. Във връзка с визитата ще бъдат ситуирани няколкостотин австрийски служители на реда.

" Владимир Путин се възползва от сватбата, с цел да завоюва авторитет в Западна Европа и по света ", разяснява на видеозапис основният редактор на известния австрийски вестник " Курир " Хелмут Брандщетер, представен от Българска телеграфна агенция.



Миналата седмица Съединени американски щати оповестиха нови наказания против Москва. Като причина бе посочена отговорността на Русия за опита за ликвидиране на двойния сътрудник Сергей Скрипал и щерка му с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри.

Герхард Мангот, водещ австрийски специалист по Русия, съобщи пред ДПА, че Путин желае да осуети приемането на аналогични наказателни ограничения от Европейския съюз. Този въпрос се чака да бъде основен и в диалога на Путин с Меркел, твърди ученият от Университета на Инсбрук.
Западните сили, измежду които Съединени американски щати и Европейски Съюз, към този момент вкараха поредност от наказания против Русия през последните четири години, откогато Русия анексира полуостров Крим от прилежаща Украйна. " Това ще се отрази отрицателно на Австрия ", сподели Мангот за визитата на Путин. " То подхранва съмненията, че страната е троянският кон на Русия в Европейски Съюз. "
Въпреки че 53-годишната Кнайсл не е член на Австрийската партия на свободата (АПС), тя бе препоръчана за член на държавното управление от крайнодясната групировка, която е по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция на консервативната Австрийска национална партия на канцлера Курц. АПС е на позиция, че Европейски Съюз би трябвало да анулира обвързваните си с Крим наказания. Тя подписа и съглашение за съдействие с съветската ръководеща партия " Единна Русия ". Въпреки това не е известно самостоятелната Кнайсл да има близки или персонални връзки с Путин или с съветския външен министър Сергей Лавров.
При визитата си в Москва през април тя предложи да играе ролята на медиатор в сирийския спор. Тогава Лавров безогледно отхвърли предлагането й по време на взаимната им конференция.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през вчерашния ден, че Путин към този момент е избрал подарък за Кнайсъл и нейния предстоящ брачен партньор, предприемача Волфганг Майлингер. Руският президент понякога участва на сходни частни мероприятия, сподели Песков.
" Жалко е, че Карин Кнайсл трансформира сватбата си от най-прекрасния ден в живота си в политическо събитие ", означи Хелмут Брандщетер.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР