Виенската община представи в началото на тази седмица пилотен дигитален

...
Виенската община представи в началото на тази седмица пилотен дигитален
Коментари Харесай

Виена стимулира отказа от автомобила с безплатни пропуски за музеи

Виенската община показа при започване на тази седмица пилотен цифров план, засягащ две на пръв взор изцяло разнообразни области - опазването на околната среда и насърчаването на културата. Той е създаден от колектив на Икономическия университет във Виена, заяви бюрото за интернационалните връзки на община Виена в София.

На 26 февруари 1000 консуматори стартират проби на мобилното приложение Kultur-Token, което заменя спестени вреднии излъчвания за точки, осигуряващи достъп до музеи и културни институции.

От есента на 2020 година след в детайли разискване и при положение на позитивна оценка на резултатите приложението ще бъде налично за всички искащи.

Kultur-Token ще мери количеството въглероден диоксид, който потребителят икономисва, като се придвижва с публичен превоз, с колело или пеш в австрийската столица. Приложението включва система за следене на придвижването и крачкомер, а софтуерът разпознава по какъв начин се движи потребителят и надлежно пресмята намаляването на въглеродните излъчванията спрямо карането на автомобил.

 Така наподобява приложението.
© Stadt Wien

Така наподобява приложението.

В подмяна на екологичното държание потребителите ще получават жетони, които в приложението наподобяват на кристали, последователно запълващи се с въглероден диоксид. Eдин жетон (token) дава отговор на 20 кг CO2, което може да се спести приблизително за две седмици, в случай че се употребява публичен превоз или велосипед.

Притежателите на този жетон ще могат употребяват виртуално събраното количество въглероден диоксид и да го обменят за безвъзмезден билет за някоя от културните институции, участващи в плана. При обмяна на въглеродния диоксид те ще получават на смарт телефона си QR код, който ще демонстрират на входа на театъра или музея.

Засега присъединяване в пилотния план са удостоверили четири културни институции - Музеят за история на град Виена, Фолкстеатър (на снимката), Виенският Концертхаус и музейният комплекс " Квартал на музеите ", само че се чака да се включат и други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР