Виенската община представи в началото на тази седмица пилотен дигитален

Виенската община представи в началото на тази седмица пилотен дигитален ...

Виена стимулира отказа от автомобила с безплатни пропуски за музеи.Виенската община представи в началото на тази седмица пилотен дигитален проект, засягащ две на пръв поглед напълно различни области - опазването на околната среда и насърчаването на културата. Той е разработен от колектив на Икономическия университет във Виена, съобщи бюрото за международни връзки на община Виена в София.

На 26 февруари 1000 потребители започват тестове на мобилното приложение Kultur-Token, което заменя спестени вреднии емисии за точки, осигуряващи достъп до музеи и културни институции.

От есента на 2020 г. след подробно обсъждане и в случай на положителна оценка на резултатите приложението ще бъде достъпно за всички желаещи.

Kultur-Token ще измерва количеството въглероден диоксид, който потребителят спестява, като се придвижва с обществен транспорт, с колело или пеш в австрийската столица. Приложението включва система за проследяване на движението и крачкомер, а софтуерът разпознава как се движи потребителят и съответно изчислява намаляването на въглеродните емисиите в сравнение с карането на автомобил.

Така изглежда приложението.
© Stadt Wien

Така изглежда приложението.

В замяна на екологичното поведение потребителите ще получават жетони, които в приложението приличат на кристали, постепенно запълващи се с въглероден диоксид. Eдин жетон (token) отговаря на 20 килограма CO2, което може да се спести средно за две седмици, ако се ползва обществен транспорт или велосипед.

Притежателите на този жетон ще могат използват виртуално събраното количество въглероден диоксид и да го обменят за безплатен билет за някоя от културните институции, участващи в проекта. При обмяна на въглеродния диоксид те ще получават на смартфона си QR код, който ще показват на входа на театъра или музея.

Засега участие в пилотния проект са потвърдили четири културни институции - Музеят за история на град Виена, Фолкстеатър (на снимката), Виенският Концертхаус и музейният комплекс "Квартал на музеите", но се очаква да се включат и други.

Източник: dnevnik.bg