Виена. Ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на

...
Виена. Ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на
Коментари Харесай

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове участва в Конференцията на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на страните членки

Виена. Ръководството на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове взе участие в Конференцията на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на страните членки на EС. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . С конференцията през днешния ден във Виена приключи парламентарното измерение на Австрийското председателство на Съвета Европейския съюз.
Народното събрание на Република България беше показано от делегация от Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в състав Кристиан Вигенин – ръководител на КЕВКЕФ и заместник-председателите на комисията Ивелина Василева, Имрен Мехмедова и Петър Петров. В програмата на домакините бяха заложени съществени тематики от дневния ред на Европейския съюз – целите на Австрийското председателство, Брекзит, политиката за климата и Енергийния съюз, транспарантен Европейски съюз по-близък до жителите в светлината на идните избори за Европейски парламент.
Българските народни представители показаха националните позиции в дебатите. Имрен Мехмедова изрази опасения по отношение на това дали в бъдеще българските жители, които живеят и работят във Англия, ще съумеят да покрият новите условия, сложени от Обединеното кралство и ще могат легално да продължат да работят и обитават на територията ѝ. Тя добави, че България и Европейският съюз ще продължат да упорстват за по-голяма осведомителна акция за жителите на Съюза и за гаранции, че след Брекзит правата им ще бъдат предпазени. Г-жа Мехмедова подчертава на това, че България държи нейните жители да не бъдат ощетени и дискриминирани след напускането на Англия.
В дебата по въпросите на климата и енергетиката се включи заместник-председателят на КЕВКЕФ Ивелина Василева. Тя означи, че преходът към нисковъглеродна стопанска система в Европа следва да е съгласуван със спецификите на всяка страна, както и с конкурентоспособността на стопанската система и обществената търпимост на жителите. Г-жа Василева добави, че страните, за които преходът към нисковъглеродна стопанска система е най-тежък, би трябвало да бъдат подкрепени и с финансов запас. Тя акцентира, че България извършва поставените цели и означи, че е подготвена Националната тактика за акомодация към изменението на климата с проект за деяние и се чака да бъде призната от българското държавно управление до края на годината. В своето изявление госпожа Василева увери, че България работи и по националната енергийна тактика до 2050 година
Председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин посочи ролята на КОСАК за усилване на прозрачността и приближването на Европейския съюз към жителите посредством дейното присъединяване в Работната група по пропорция и субсидиарност, ръководена от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Вигенин означи, че в окончателния отчет на Работната група са залегнали всички значими оферти на националните парламенти, а самият отчет е намерил продължение в Съобщение на Европейската комисия, което е изпратено за консултация към страните-членки в края на октомври. " Наша отговорност е да продължим интензивно работата по тази тематика, която стана един от целите на австрийското председателство. Трябва да засилим потенциала на нашите комисии, да подобрим координацията между тях, с цел да защитим личните си искания за по-активна роля в законодателния развой на европейско ниво ", уточни Вигенин. Председателят на КЕВКЕФ се спря и на идните Европейски избори, като прикани депутатите от комисиите по европейските въпроси на националните парламенти да оказват помощ предизборната акция да бъде фокусирана върху действителни хрумвания и политика, а не върху подправени вести и подправена агитация. " Все повече жители се усещат разочаровани от институциите, дистанцирани от политиката, не имат вяра на политиците. Връщането на доверието е доста сложен развой, вероятен е единствено в случай че хората почувстват, че са в центъра, че са преди всичко, когато се вземат решения, без значение на кое ниво – локално, национално или европейско ", акцентира Кристиан Вигенин.
В края на съвещанието беше признат Приносът от 60-тия Пленарен КОСАК, който се изпраща до националните парламенти, Европейския парламент, Съвета и Комисията. Основните послания са свързани със сигурността и битката против противозаконната миграция, обезпечаване на разцвет и конкурентоспособност посредством цифровизация, Западните Балкани и Европейската политика за съседство, Брекзит, политиката за климата и Енергийния съюз, както и приближаването на Европейския съюз до жителите в светлината на идните избори за Европейски парламент.
Следващата среща на КОСАК ще се организира през януари в Румъния, която ще води ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2019-та година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР