Виена. Противоречивата теория за наличието на евреи в рода на

...
Виена. Противоречивата теория за наличието на евреи в рода на
Коментари Харесай

The Jerusalem Post: Адолф Хитлер все пак може да е имал евреи в рода си, показва ново изследване

Виена. Противоречивата доктрина за съществуването на евреи в рода на Адолф Хитлер се разисква десетилетия наред от историците, само че по този начин и не бяха открити доказателства в поддръжка на изказванието. Сега обаче ново проучване на психолога и доктор Леонард Сакс хвърли нова светлина върху обстановката – може да се окаже, че бащата на Хитлер е с еврейски корени, отбелязва израелският вестник The Jerusalem Post .
Изследването, озаглавено „ Aus den Gemeinden von Burgenland: Преразглеждане на въпроса за бащата на дядото на Адолф Хитлер “, оповестено в настоящия брой на Journal of European Studies, преглежда изказванията на юриста на Хитлер - Ханс Франк, който – съгласно самия него – е изобличил истината.
Фюрерът се е обърнал към Франк през 1930 година, откакто племенникът му е заплашил, че ще разкрие обществено, че дядото на нацисткия водач е евреин.
В записките му от 1946 година, оповестен седем години след изтезанието му по време на Нюрнбергските процеси, „ Франк твърди, че е разкрил доказателства през 1930 година, че дядото на Хитлер е бил евреин, живеещ в Грац, Австрия, в семейството, в което е била бабата на Хитлер… И през 1836 година бабата на Хитлер - Мария Анна Шиклгрюбер, забременяла “, изясни Сакс.
„ Франк написа в мемоара си, че организира следствие по искане на Хитлер и че открива съществуването на преписка сред Мария Анна Шиклгрюбер - баба на Хитлер - и евреин на име Франкенбергер, живеещ в Грац. Според Франк писмата загатват, че 19-годишният наследник на Франкенбергер „ е бил заченат при условия, които претендирали тя да получава прехрана ".
Сакс написа в изследването, че съгласно писмата „ Франкенбергер-старши изпраща пари за издръжката на детето от ранна детска възраст до 14-ия му рожден ден “.
„ Според Франк мотивацията за заплащането не е щедрост, а на първо място угриженост поради интервенция на управляващите:„ Евреинът заплати без правосъдна заповед, тъй като беше угрижен за резултата от правосъдното съвещание и свързаната с него гласност “. ”
Сакс обаче отбелязва, че точността на изказванията на Франк и записките му „ са сложени под въпрос “. Той прибавя, че „ актуалната просвета значително отхвърля изказванията на Франк по отношение на възможния еврейски дядо на Адолф Хитлер “.
През 50-те години немският създател Николай декор Прерадович съобщи, че е потвърдил, че „ преди 1856 година в Грац не е имало евреи “, отхвърляйки по този метод изказванията на Франк.
В изследването обаче Сакс изясни, че е разкрил доказателства в австрийските архиви, че в австрийския град е имало еврейска общественост преди 1850 година и акцентира, че Прерадович е нацистки симпатизант, „ който е афектиран от догатката, че Адолф Хитлер е бил „ Vierteljude (една четвърт евреин) “.
Според документа на Сакс, „ са показани доказателства, че в реалност е имало дребна общественост на евреи, живеещи в Грац и преди 1850 година “
Сакс също напомня за Емануел Мендел Баумгартен, който е определен за ръководител на Виенския общински съвет през 1861 година, „ един от първите евреи, удостоени с тази чест “.
„ През 1884 година той написа книга, озаглавена... Евреите в Щирия: историческа схема ", в която той декларира, че „ през септември 1856 година той и няколко еврейски сътрудници се срещнаха с Майкъл Граф декор Щрасолдо, който по това време държеше поста губернатор за провинция Щирия “.
„ Баумгартен и неговите сътрудници подадоха петиции за унищожаване на рестриктивните мерки за евреи, пребиваващи в Щирия “, изяснява Сакс. Баумгартен цитира писмо до локалните кметове в Щирия, в което се отбелязва, че „ евреите обитават в локалните квартали дълго време и живеят там от дълго време “.
Сакс продължава да твърди, че формалният указател на евреите в Грац „ наподобява е стартират да бъде воден след тази среща “. Така по всичко наподобява, че основаването през 1856 година на указател на евреите в Грац наподобява не е първа стъпка към основаването на еврейската общественост в града, както допуска Николай декор Прерадович, а по-скоро признаването на общественост, която към този момент съществува.
Според изказване, съпътстващо проучването, „ Сакс [също] показва големи доказателства, че Прерадович е бил нацистки симпатизант. „ Документът на Сакс демонстрира, че актуалният консенсус се основава на неистина “, показва той. „ Франк, а не Прерадович, споделя истината. Дядото на Адолф Хитлер е евреин “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР