Виена гони четирима руски дипломати за поведение, несъвместимо със статута

...
Виена гони четирима руски дипломати за поведение, несъвместимо със статута
Коментари Харесай

Австрия гони четирима руски дипломати. Христо Грозев е напуснал Виена заради заплаха

Виена гони четирима съветски дипломати за държание, " несъвместимо със статута им ", заяви Министерството на външните работи на Австрия в изказване. Според Ройтерс тази дефиниция постоянно се употребява при обвинявания в шпионаж от членове на дипломатически задачи.

Двама от четиримата дипломати, оповестени за личност нон грата, работят в съветското посолство в Австрия, а други двама - в съветската задача към Организация на обединените нации във Виена, се споделя в изказване на министерството.

Те би трябвало да изоставен страната до 8 февруари.

Експулсирането на дипломатите е извънредно за Австрия, която се пробва да пази неутралитет и имаше близки връзки с Москва преди войната, написа Агенция Франс Прес.

Руското външно министерство към момента не е реагирало на изказването на Австрия.

Stellungnahme des österreichischen Außenministeriums betreffend vier russische Diplomaten in Wien
— MFA Austria (@MFA_Austria)

По-рано стана ясно, че ръководителят на проверяващата група Bellingcat Христо Грозев ще напусне Виена поради хипотетична опасност от съветските специфични служби.

" Подозирам, че в града има повече съветски сътрудници, информатори и подръжници, в сравнение с служители на реда ", споделя Грозев в изявление за австрийски публицисти.

Главният проверяващ публицист на Bellingcat живее в Австрия от съвсем 20 години. Заплахата му е обявена от разследващи източници, след което той е отменил завръщането си от Съединени американски щати във Виена.

В края на октомври 2022 година съветското вътрешно министерство включи журналиста в листата на търсените лица. Той е упрекнат и в хипотетично присъединяване в опит за похищение на съветски самолети от украински шпиони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР