Виена е най-приятният за живеене град в света за втора

...
Виена е най-приятният за живеене град в света за втора
Коментари Харесай

Виена остава най-добрият град за живеене според "Икономист", на Балканите има изненада

Виена е най-приятният за живеене град в света за втора година в класацията на " Икономист интелиджънс юнит " за 2019 година. Австрийската столица е следвана от Мелбърн.

Париж е изгубил няколко места - преместен надолу до 25-о място поради митингите на " жълтите жилетки ". Освен Виена само Копенхаген е в листата с първите 10 града.

Същевременно Белград е вторият след Москва по усъвършенстване за последните пет години. На 68-о място, съветската столица към този момент получава 80 от 100 точки (град с доста положително качество на живота в класацията, където 100 значи " идеално " ), с съвсем 5 точки повече, в сравнение с преди 5 години. Белград се доближава към резултата ѝ. В момента сръбската столица е едвам на 77-о място, само че за пет години е подобрил резултата си с 6.4 точки - до 74.5.

Австрийската столица притегля туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, както и с културата на кафенетата, само че наред с това има голям брой зелени пространства, отлични публични услуги и по-сигурна среда. Затова предходната година Виена измести Мелбърн от върха на класацията на 140 града в света, който австралийският град заемаше в продължение на седем години.

Разликата сред двата града е минимална - 0.7 точки от общо 100. Виена получава 99.1 точки в класацията, също колкото е имала и предходната година. Мелбърн получава 98.4 точки, а Сидни - 98.1. В първата десетка преобладават Австралия и Канада, всяка от двете страни с по три града. Япония също е в тази група с Токио и Осака.

В Западна Европа междинният резултат е над 90, в Съединени американски щати и Канада всеки град, попаднал в изследването, е с над 80 точки. В Източна Европа междинното равнище е малко над 70 точки, покрай резултата на Атина.

Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света - финален е Дамаск, зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи. При това Триполи продължава да губи от рейтинга си, който сега е 40.4, а за пет години е понижен с 3.8 точки.

Класацията на 140-те града се сформира въз основа на критерии, включващи виталния стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до обучение и медицински грижи, икономическата политическата непоклатимост. За първи път е отразено и въздействието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са получили по-ниска оценка поради неприятното качество на въздуха и незадоволителното водоснабдяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР