Виена бележи век от смъртта на Густав КлимтНяма по-ясен знак

...
Виена бележи век от смъртта на Густав КлимтНяма по-ясен знак
Коментари Харесай

Най-интересните изложби по света тази пролет

Виена бележи век от гибелта на Густав Климт


Няма по-ясен знак за настъпващия завършек на международната икономическа рецесия от всеобщото образуване на огромни изложения на висши творби на изкуството на всички места по света. Елитни музеи от Европа, Северна Америка и Азия възнамеряват да привлекат ценителите с качествени сбирки и събития, които са наложителни за посещаване онлайн.

Ето някои от тях съгласно авторитетния уебсайт Artprice.


Музей на Соломон Гугенхайм, Ню Йорк
9 февруари – 9 май

 22_solomon-guygenhaim-musei  23_dan-vo
“Един от най-интересните създатели през последните десетилетия, Дан Во, ще повдигне завесата на метода, по който приготвя и възражда културната и политическа история във всяка своя работа ”, – споделя Алън Шварцман от принадлежащата на Сотбис консултантска компания “Art Agency Partners ”, който назова идната независима галерия на художника в музея “Соломон Гугенхайм ” най-важното събитие през 2018 година Изложбата ще бъде първото огромно изследване на творбите на датски художник от виетнамски генезис в Съединени американски щати. Произведенията от последните 15 години, в това число и акцията “Vo Rosasco Rasmussen ” (2003-2005 г.), по време на която Во се дами за другари и след всеки бракоразвод взема семействата им, добавяйки своята, ще бъде показана дружно с новите произведения на художника.

Център “Помпиду ”, Париж
28 март – 6 юли

 Център “Жорж Помпиду ” в Париж.  23_el-lisitski-coup  22_shagal
Център Помпиду предлага нов взор към един от основателите на съветския авангард – интервала на националната художествена школа във Витебск, учредена от Марк Шагал в родния му град през 1918 година. Изложбата е по случай 100-годишнината от назначението на художника, акредитиран от колегията по изкуствата в провинция Витебск – този пост разрешава на Шагал да сътвори художествено учебно заведение, отворено за всички и да предложения учители като Ел Лисицкий и Казимир Малевич. По време на тяхната работа в учебното заведение, по мнение на кураторите на центъра Помпиду, то се е трансформирало в революционна лаборатория, в която, се е писала историята на международното изкуство. Именно тогава, във Витебск, Малевич основава авангардното художествено обединяване “Уновис ”( “Утвърдители на новото изкуство ”).

В изложбата са включени към 200 произведения от Третяковската изложба, Руския музей, музей на Витебск и Минск и от американски и европейски сбирки. Това са творби освен на тримата основни герои на съветския авангард – Малевич, Шагал и Лисицки, само че и на техните възпитаници – ученици на художествената гимназия във Витебск, измежду които Иван Гаврис, Вера Ермолаева, Николай Суетин, Иля Чашник, Соломон Юдовин и други (в рубрика “специалност ” при множеството от тях е посочено “художник – конструктивист ”).

Специално за изложбата в издателството на център Помпиду, редактиран от куратора Анжел Ламп излезе илюстриран азбучник, който включва есе на интернационалните специалисти по съветски авангард като Александър Шатски и Жан-Клод Маркаде. Изложбата се провежда в съдействие с музея “Ван Абе ” в Айндховен. От Париж, тя ще отиде в Еврейския музей в Ню Йорк, където ще бъде показана в малко променен тип от 14 септември до 2 януари на идната година.

Национален музей за съвременно изкуство, Киото

20 януари – 4 март

 22_van-gogh-self-portrait-in-front-of-the-easel  22_van-gogh-bedroom
Изложбата в националния музей за съвременно изкуство в Киото ще бъде отдадена на възторга, който Винсънт ван Гог изпитвал пред японското изкуство и въздействието, което самият той е оказал върху него. Художникът изучавал творбите на японските майстори и се вдъхновявал от графиките им. Той се възхищавал на вниманието им към природата и метода, по който самоуверено създавали композиции и решително употребявали наситените цветове. Неговата сбирка включва стотици японски гравюри, доста от които сега се съхраняват в музея на Ван Гог в Амстердам.

Независимо от обстоятелството, че това не е първата галерия в Япония на сходна тематика, експозицията ще бъде по-силна от всички предходни и се основава на най-подробната изследователска работа до момента. В основата на изложбата ще бъдат 40 творби на Ван Гог, в това число такива значими картини от музея в Амстердам като “Автопортрет пред величието ” (1887-1888) и “Спалня ” (1888 г.). Също по този начин ще бъдат включени селекция от укийо-е (жанр на отпечатъци върху дървено факсимиле и живопис, зародили към XVII и XIX век в Япония) отпечатъци от персоналната сбирка на Ван Гог, към които той от време на време се е обръщал в творбите си.

Значителна част от изложбата е отдадена на въздействието на ван Гог върху японската живопис от 1920-1930. Сред изненадите – рядко показвани книги за посетители с мнения на японски гости, които са идвали да видят картините на художника в дома на Пол Гаше – младши – наследник на доктор, който гледал ван Гог през последните седмици от живота му. Пристигнали на изложбата от парижкия музей “Гиме ”, тези книги демонстрират, че японските художници на практика са правели поклонничество на местата на Вангог.

Изложбата към този момент е посетила Сапоро и Токио, а след Киото последната точка от нейното турне ще бъде музеят “Ван Гог ” в Амстердам (23 март – 24 юни). Там експозицията ще бъде отдадена на по-тясна тематика – любовта на художника към японското изкуство.

Музей на историята на изкуството, Виена
13 февруари – 2 септември

 22_klimt_nudas-veritas  23_klimt
Въпреки, че непрекъснатата експозиция във виенския музей на историята на изкуството, както и сбирката като цяло, е за по-ранни интервали, въпреки всичко тук въвеждането на планове за отбелязване на 100-годишнината от гибелта на Густав Климт, е безусловно подходящо. Достатъчно е да споменем, че той е един от художниците-декоратори, които са проектирали новата постройка на музея при започване на 1880-те. За тази страница от началото на биографията му би трябвало да подсети “Мостът на Климт ” – оборудване с височина от 12 метра над основното стълбище, от което ще бъде допустимо да се прегледа по-подробно и в елементи живописния цикъл от 13 произведения. Такава “атракция ” към този момент е била проведена през 2012 година, когато се отбелязва 150-годишнината на художника. В същото време в античния отдел на музея ще бъде показано известното платно на Климт “Nuda Veritas ” ( ”Голата истина ”).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР