Виена. България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската

...
Виена. България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската
Коментари Харесай

България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската стратегия на ЕС като реален инструмент за икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа

Виена. България и Австрия ще работят за одобряването на Дунавската тактика на Европейски Съюз като действителен инструмент за поощряване на растежа, използването на високи екологични стандарти, икономическото и обществено доближаване в Централна и Източна Европа. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които организираха среща през днешния ден във Виена, оповестиха от прессекретариата на президента . Българският държавен глава е на публично посещаване в Република Австрия по покана на федералния президент Александър Ван дер Белен.
През 2019 година се навършват 140 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, а през днешния ден България и Австрия споделят общи позиции по редица тематики от дневния ред на Европейски Съюз и в границите на многостранното партньорство в Дунавския район.
Двамата президенти бяха единомислещи, че общите планове в района на река Дунав засягат 14 страни и 20 % от европейските жители и изискват дейна поддръжка от страна на Европейски Съюз, в това число основаването на финансов фонд за тяхната реализация. Очаква се тематиката да бъде сложена още веднъж във фокуса на европейския дневен ред при идното председателство на Съвета на Европейски Съюз от страна на Хърватия.
„ Социалното и икономическо доближаване в Европа е от извънредно значение, само че единствено благодарение на европейски фондове за построяването на инфраструктура не може да има стабилно превъзмогване на съществуващите разлики сред Източна и Западна Европа. Нужно е отмерено систематизиране на научната и просветителната инфраструктура в Европа, тъй че държавите-членки на Европейски Съюз да имат еднакъв достъп до висококачествено обучение и развиване на стопанска система с висока добавена стойност, учредена на знанието “, прикани Румен Радев. Държавният глава оцени високо партньорството с Австрия в областта на образованието и науката и изключително при въвеждането на дуалното обучение у нас.
И Румен Радев, и Александър Ван дер Белен откроиха динамичния двустранен стопански продан като фактор за следващо задълбочаване на партньорството сред България и Австрия. През 2018 година стокообменът надвишава 1.3 милиарда евро., а за последните две десетилетия австрийските вложения в България се равняват на 4.5 милиарда евро, което подрежда Австрия на второ място по директни задгранични вложения у нас.
Сътрудничеството в областта на сигурността, защитата на външните европейски граници, битката с незаконния трафик и миграцията, също бяха измежду акцентите на срещата на двамата президенти. Румен Радев още веднъж открои нуждата от изработването на европейски проект за реакция при положение на ненадейно увеличение на миграционните потоци към Европа и за взаимност и поддръжка на страните по външните граници на Европейски Съюз. Обсъдена беше обстановката по българо-гръцката граница и записаното нарастване на опитите за противозаконното и пресичане от страна на мигранти. Александър Ван дер Белен удостовери от своя страна поддръжката на Австрия за присъединението на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо съдействие и развиване. Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 година всички механически критерии за участие в Шенген.
Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в полза на стабилността, сигурността и икономическото развиване освен на района, само че и на Европа, беше общата позиция на двамата президенти. Президентът Радев акцентира, че страната ни най-силно поддържа напредъка на Република Северна Македония в тази тенденция и изрази позицията на България за по-бързото разрешаване на противоречивите въпроси, свързани с общата история и език, както и необратимостта на развиването на добросъседски връзки. „ Ние държим всяка страна да се причислява към Европейски Съюз без да внася нерешени междусъседски въпроси, добросъседството е главен аршин и нашите връзки с Република Северна Македония следва да се развиват въз основата на историческата истина “, добави българският президент.
В отговор на въпрос на взаимната конференция дали Европейски Съюз следва да работи за отпадането на икономическите наказания, наложени на Руската федерация, президентът Радев уточни, че тематиката не е била обсъждана по време на срещата. Държавният глава напомни, че Европейски Съюз има ясна позиция по въпроса и причина за такава стъпка е цялостното осъществяване на Минските съглашения. „ Този въпрос би трябвало да бъде обсъждан и през призмата на тактиката на Европейски Съюз за водеща роля на международната сцена, а това значи постоянна архитектура на сигурност в Европа, която не може да бъде реализирана без разговор с Русия. Европа построява и мощна стопанска система, която допуска потреблението на всички запаси и интензивна работа със своите съседи в стопански проект “, уточни още президентът.
Държавният глава Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева бяха посрещнати с публична гала от президента Александър Ван дер Белен и брачната половинка му Дорис Шмидбауер.
Във Виена президентът Радев беседва и с федералния канцлер Бригите Бирлайн и с ръководителя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР