Виена. Австрия сложи край на локдауна за ваксинирани хора в

...
Виена. Австрия сложи край на локдауна за ваксинирани хора в
Коментари Харесай

The Guardian: Локдаунът в Австрия приключи, но само за ваксинираните

Виена. Австрия постави завършек на локдауна за имунизирани хора в по-голямата част от страната, три седмици след повторното налагане на строги правила за битка с възходящата вълна от коронавирусни инфекции, написа английският вестник The Guardian .

Правилата, които варират в другите райони в страната, значително разрешават повторното отваряне на театри, музеи и други културни и развлекателни места в неделя. Магазините ще ги последват в понеделник.

Някои райони отварят още веднъж заведения за хранене и хотели в неделя, до момента в който други ще изчакат до края на месеца. Във всички случаи ще има полицейски час в 23:00 за заведенията за хранене, а маските към момента остават наложителни в публичния превоз и в магазините и публичните места.

Канцлерът Карл Нехамер предходната седмица назова този ход „ отваряне с защитен колан “, давайки на всеки от деветте района на Австрия опцията да разхлаби или затегне рестриктивните мерки въз основа на обстановката на място.

Неваксинираните хора към момента ще бъдат обект на рестриктивните мерки за блокиране и би трябвало да останат у дома във всички, с изключение на няколко съответни аргументи, като да вземем за пример закупуване на хранителни артикули, вървене на доктор или физически извършения.

От началото на локдауна броят на новите случаи понижа внезапно в Австрия. В петък страната регистрира 367,5 нови инфекции на 100 000 поданици, което е спад от 1102,4 в първия ден на локдауна през ноември.

Хоспитализациите от вируса не са намалели толкоз внезапно, колкото броят на новите случаи. В момента има 567 пациенти с ковид в интензивните отделения в цялата страна, което е малко по-малко от 572 в първия ден на локдауна предишния месец.

Австрийските управляващи подчертаха, че високите равнища на имунизация са нужни за управление на вируса. Само 67,7% от популацията е изцяло имунизирано, относително невисок % за Западна Европа, а държавното управление вкара ограничения за оказване на възходящ напън върху неимунизираните лица да го създадат.

Сред тези ограничения е общонационална наложителна имунизация, която ще влезе в действие през февруари за всички поданици на възраст на 14 и повече години. Тези, които не го съблюдават, ще бъдат санкционирани до 3600 евро.

Десетки хиляди стачкуваха в цялата страна през последните седмици, както против рестриктивните мерки за блокиране, по този начин и против идния мандат за ваксина. Полицията заяви, че проява в столицата Виена в събота е събрала 44 000 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР