Вие не сте уволнен. Но вече няма нужда от работата,

...
Вие не сте уволнен. Но вече няма нужда от работата,
Коментари Харесай

Игра на изчакване: Тихото напускане свърши, но тихите съкращения – не

Вие не сте уволнен. Но към този момент няма потребност от работата, за която сте нает.

Хората, които получават сходни имейл известия с покана за среща в офиса, изпитват разнообразни страсти – от облекчение, че към момента са на работа, до боязън, че шефовете им скрито желаят да ги принудят да изоставен.

Навън ги чака неустойчив пазар на труда, което кара мнозина да считат, че най-хубавият вид е да останат и да търсят по-добра вътрешна позиция, написа в материал по тематиката Wall Street Journal.

Adidas, Adobe, IBM и Salesforce, наред с други компании, пренасочиха чиновниците си като част от корпоративното преструктуриране.

Според данни от AlphaSense, платформа за финансови изследвания, споменаването на преназначаване или сходни термини по време на диалозите за облагите се е нараснало над три пъти от предишния август до момента.

" Преназначаването е голяма част от динамичността сега ", споделя Анди Чаленджър, старши вицепрезидент в Challenger, Gray & Christmas, организация за работа.

За фирмите, които са похарчили няколко години и обилни средства, с цел да наемат най-хубавите гении, преназначаването на служащи на нови длъжности може да е метод да се запълнят места, които са жизненоважни за бъдещите проекти, като в същото време понижат разноските, свързани със старите тактики, изяснява експерти по човешки запаси.

Това може да бъде и игра на изчакване.

Служителите, на които би било скъпо да се заплати обезщетение за овакантяване или месеци обезщетение за безработица, могат да решат да изоставен сами, в случай че се усещат заседнали на работа, която не желаят.

Според Challenger през юли американските компании са оповестили 42% по-малко съкращения на работни места спрямо юни. Съкращенията през юли също са с 8% по-ниски спрямо предходния интервал, като за първи път тази година месечните съкращения са по-ниски от тези през 2022 година

В изявленията и онлайн конгреси доста от служащите споделят, че се тормозят дали преназначаването им не значи, че в последна сметка ще им покажат вратата.

" Имам възприятието, че това е като: Оценяваме всичко, което си направил, с цел да не те уволним, тъй че можеш или да се възползваш, или да си намериш друга работа ", споделя Мат Конрад, 34-годишен старши експерт по поддръжка на продажбите в IBM, който минава две премествания в границите на две години, преди да получи сегашната си роля предходната есен.

При първото преназначаване през 2021 година го уведомили, че ролята му на управител е отстранена. Той получава нова, обвързвана с продажбата на програмен продукт, с който няма опит, което съгласно него се отразява на психическото му здраве.

По-късно същата година Конрад намира нова позиция в IBM посредством някогашния си управител, която е по-подходяща за неговите умения. След това, през януари 2022 година, този екип е отстранен и той още веднъж е преназначен. Конрад се обръща към отдела за човешки запаси да му помогне да стане старши треньор по продажби – развой, който лишава шест месеца.

Според него това, че не е напуснал, когато е бил преназначен, е било въпрос на принцип: " Не желаех да се предам, тъй като бях най-хубавият и просто не беше почтено ".

IBM не отговори на запитването за коментар.

Попадането в обстановка на метаморфоза може да провокира безпокойствие у чиновниците, само че от време на време е печеливш ход да се избегне освобождението на хора, споделя Роберта Матюсън, коуч на ръководители и консултант по въпросите на човешките запаси на компании, измежду които General Motors и Microsoft.   " По създание те ви дават сигнал: " Виж, това е единственият метод да имам работа за теб, би трябвало да те преназнача, тъй че, на твое място бих приела назначението ", изяснява тя.

В други случаи служащите целеустремено са тласкани към работа, за която управлението знае, че ще им е неприятна, което ще ги кара да изоставен. Сигналите, за които би трябвало да следите, включват преназначаване на работа, която е доста по-ниска по възнаграждение или равнище на уменията, които имате сега, поучава специалистът.

Други предупредителни знаци: Ако ви предложат роля, която изисква пренасяне, а шефът ви знае, че това не е алтернатива за вас, или в случай че ви реалокират в отдел, за който се приказва, че ще бъде скъсен.

Служителите, които са подозрителни или обезпокоени от преместването, би трябвало да попитат своите ръководители за какво се случва това и какво значи за кариерата им, споделя Наоми Съдърланд, световен началник на отдела за развиване в консултантската компания Korn Ferry.

В множеството случаи служащите нямат опция за правна отбрана, в случай че компанията ги преназначи, изясняват адвокати по трудово право. Изключение е казусът, когато служащият може да потвърди, че преназначаването е било репресивно, добавя Анджела Уокър, юрист по трудовоправни въпроси в Blanchard & Walker в Мичиган.

И прибавя, че летвата е висока. Работникът би трябвало да потвърди, че преди този момент е имало дискриминационно отношение към него или че е бил незаслужено определен. " В практиката си съм виждала доста образци, когато на чиновниците е казано, че ще бъдат освободени в границите на " преструктуриране ", а се оказва, че те са единствените наранени. ", споделя Уокър.

32-годишният Грант Гъруиц споделя, че му било належащо време, с цел да се приспособява към новата си роля в Сиатъл по-рано тази година, когато софтуерната му компания отстранява длъжността на началник на маркетинга за напредък.

Дадени са му 24 часа, с цел да избере сред две други работни места или да напусне.

Избира световната роля на началник на маркетинг за напредък, която включва повече отговорности, само че без нарастване на заплатата. Оценява случилото се от положителната му страна, защото световната роля евентуално щяла да е идната позиция, която желае и надгражда съществуващия му набор от умения.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР