Видяхме как реагират политическите сили. Обществото не беше толкова агресивно

...
Видяхме как реагират политическите сили. Обществото не беше толкова агресивно
Коментари Харесай

Цветанов обясни за отсрочката на дълговете в Закона за вероизповеданията

Видяхме по какъв начин реагират политическите сили. Обществото не беше толкоз нападателно като някои политически партии.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Той разяснява решението на ръководещите не да амнистират отговорностите на вероизповеданията, а да ги отсрочат. "Решението за държавно финансиране на вероизповеданията бе взето единомислещо на КСНС, с цел да се избегне външно финансиране и благоприятни условия за радикализаране. Целта бе страната да заплаща заплатите на всички духовни лица. Първоначалният вид на законопроекта беше за изцяло финансиране от страната на вероизповеденията. След среща с патриарха и митрополите нещата се трансформираха, тъй като те обясниха, че не би трябвало да се лимитират даренията, с които се реставрират и поддържат редица църкви. Тогава стигнахме до извода, че не би трябвало да има външно финансиране на духовните лица и страната би трябвало да заплаща заплаттите им. Българска социалистическа партия не стопираха да спекулират са тази тематика. Всички желаеме да има мир и успокоение. Не прави чест на Българска социалистическа партия, че реагират по този начин и предизвикат напрежение. Те не могат да предложат нищо действително и това е повода да търсят единствено кавги ", разгласи Цветанов.

"Относно отсрочката на отговорностите на вероизповеданията сме дали задача на МФ да преценяват периода. Ние сме подготвени с измененията и можем още в петък да ги внесем в деловодството на Народното събрание. Имамите ще си получат заплатите и тези, които се пробват да основават изкуствено напрежение, няма да съумеят. Държавата поема уговорката всички вероизповедания да имат еднакъв старт. Не мога да кажа от какво тъкмо са отговорностите на Главното мюфтийство. Един юридически проблем се трансформира в политически от Българска социалистическа партия. Всички държавни управления са се грижели и са подхождали деликатно с вероизповеданията. Всеки един въпрос, обвързван с вероизповеданията, е обвързван и с националната сигурност ", добави Цветан Цветанов.

"Направихме един компромис с страната и всички вероизповедания, които участваха в този разговор. Аз и Мустафа Карадайъ предложихме в началото да се опростят отговорностите на вероизповеданията. Това стана след диалог с министъра на финансите. Това беше за и имамите да получават своите заплати от страната. Сега имамите не могат да получават своите заплати, тъй като Главното мюфтийство има отговорности. Сега към този момент ще знаем, че всяко едно изповедание ще заплаща осигуровките и ще предстои на надзор, тъй като парите идват от републиканския бюджет. И през днешния ден организирах диалог с Владислав Горанов. Разбрахме се за отсрочката. Тези 8 млн. лв. не са цената на този парламент. Това е цената на една постоянна България. Стабилността е да имаме стопански напредък и да има повече пари в бюджета за секторни политики. Направихме компромис с всяко едно изповедание в България ", разкри Цветанов.

"Политиката сега няма нищо общо с политиката отпреди 10 години примерно. В момента държавното управление в Холандия се крепи на един глас. Трябва да привикваме, че ще има доста и разнородни партии. Трябва да привикваме, че ще се вършат взаимни отстъпки, с цел да има непоклатимост. Думата компромис не е неприятна. Тя е неприятна за тези, които я опорочиха. Разговарял съм с всички в Народното събрание за измененията в Закона за вероизповеданията, без Българска социалистическа партия, тъй като те не идват на работа. Всички обявиха, че измененията подлежат на диспути. В пленарна зала ние ще защитим нашите оферти. Държавата ще си получи тези пари, само че с краткотрайна пролонгация ", безапелационен беше Цветан Цветанов.

"От удобна позиция за нас е по-добре, че не влизат в Народното събрание. Но в политиката не би трябвало да приказваме за комфорт. За мен Българска социалистическа партия ще стоят доста по-силно, в случай че идват на работа. Хората желаят да виждат, че техните визии и отзиви се пазят в Народното събрание. В Народното събрание Българска социалистическа партия ще могат да пазят своите политики, само че те не идват на работа и не вършат това ", приключи Цветанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР