Видях жена си. Млада и красива е. Това сподели пред

...
Видях жена си. Млада и красива е. Това сподели пред
Коментари Харесай

Орхан Мурад прогледна

Видях жена си. Млада и красива е. Това показа пред в. "България Днес " Орхан Мурад, откакто "прогледна " с помощта на ултрамодерна говореща камера за незрящи.

Певецът е получил чудото на техниката като подарък от Ахмед Доган. "Устройството е неповторимо, само че още го проучвам. Първо, несъмнено, го пробвах на Шенай, брачната половинка ми. Застана тя пред мен, аз сложих очилата, на които е прикрепена камерата, допрях я и устройството сподели - "млада и красива жена ". Значи работи добре и не лъже ", описа разчувстваният реализатор.

Незрящият артист опитал и да "гледа телевизия ". "Получава се. Вижда изображението от тв приемника, от компютъра и споделя какво е, чете вестници, карти, ще опитвам да чета етикетите на стоките по магазините, касовите бележки. Ще си чета и сметките за тока и парното ", смее се Мурад. Изпълнителят на "Тяло в тяло " обаче тъжи, че не всеки може да си разреши прескъпото устройство. Цената му от 6000 лв. е непостижима за незрящите у нас. "Дори в чужбина малко хора несъмнено могат да си го разрешат. Затова приканвам управниците ни да създадат по този начин, че всеки незрящ да може да има такава камера. Да се субсидират сдруженията на слепите ли, закон ли да се промени, само че това да го имат всички, които имат потребност ", прикани създателят.

Камерата, която оказа помощ на Орхан Мурад да "види " още веднъж жена си, е направена в Израел и от предходната година е на българския пазар. Заради непостижимата й цена обаче малко на брой незрящи могат да си я разрешат. Устройството работи, като разпознава обекти и текст, които изговаря на носещия камерата. Тя се закрепя за очила, а Мурад описа, че в кутийката с устройството производителят е сложил тестови очила за камерата. "Тя се слага на всевъзможни - тъмни, с транспарантни стъкла. Чете всичко в действителност! ", описа още звездата. Камерата е пригодена да разпознава текст на 19 езика, само че вносителят модифицира устройството съгласно всяка страна, в която то се внася.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР