Видовете застраховки, техните покрития и спецификите при избора на продукт

...
Видовете застраховки, техните покрития и спецификите при избора на продукт
Коментари Харесай

Застраховките, които вървят ръка за ръка с ипотечния кредит

Видовете застраховки, техните покрития и спецификите при избора на артикул коментира Ана Вандева, кредитен съветник в Кредитланд

Повечето банки оферират, а постоянно и предлагат горещо дружно с ипотечния си заем да сключите и застрахователна лавица „ Живот “ с партньорско застрахователно сдружение. Това нормално са рискови застраховки, които нямат пестелив или капиталов темперамент. Тоест застрахователят изплаща обезщетение единствено при настъпване на избрани, категорично посочени в контракта или застрахователния документ събития – да вземем за пример при гибел на застрахования в резултат на акцидент или заболяване.

Всъщност по всички заеми на физически лица е целесъобразно да имате рискова застраховка „ Живот ”, която естествено, когато е закупена благодарение на банка при тегленето на заема, е с ползващо лице банката. Тази застраховка не е наложителна, само че е добре да я имате, изключително в случай че е ипотекирано главното ви жилище, тъй като при отрицателно стичане на събитията, в случай че с вас се случи най-лошото, то застрахователят ще покрие заема и наследниците ви ще наследят парцела, само че няма да имат обвързване към банката.

Към риска гибел и трайна загуба на продуктивност, които са най-често срещаните покрития, някои застрахователи покриват и опасности като „ нежелана безработица “ и „ краткотрайна загуба на продуктивност “. Тези опасности оскъпяват полицата, само че те са във ваша изгода, тъй като при настъпването им, застрахователят ще изплаща месечните вноски за избран интервал от време и ще помогнете в обслужването на заема в сложен за вас миг.

Важно изискване е да попълните здравния въпросник към застраховката правилно, тъй като в случай че имате някакво заболяване и с вас се случи нещо, застрахователят евентуално няма да изплати обезщетение, а вие ненужно ще сте плащали застрахователните награди. При застраховките на заеми с по-големи суми застрахователите изискват и да преминете наложителни медицински прегледи преди да се подписа полицата. Не рядко банковите служители неглижират детайлното и правилно попълване на здравните въпросници. Някои от тях споделят, че тази застраховка просто е наложителна. Няма обаче нормативен акт, който да ви задължава да сключите такава. Така че имате опция да изберете някоя от следните три варианти:

• Да изтеглите заема без подписване на застраховка Живот. Ще плащате по-ниски разноски за заем без застраховка, само че при гибел, наследниците ви ще би трябвало да изплащат заема или да се опитат да продадат парцела и да погасят дълга към банката.

• Да се застраховате към груповата застрахователна лавица, която банката предлага. Тя нормално е по-евтина, тъй като са застраховани доста лица и рискът за застрахователя е добре диверсифициран, а и е по-удобно да си плащате наградата дружно с месечната вноска по заема. Но застраховката включва единствено базови опасности значими за банката.

• Да изберете самостоятелна застраховка Живот на свободния пазар, като съобразите застрахователната сума и период с тези на контракта за заем. Тук имате опция да избирате всред доста застрахователни сдружения и разнородни покрити опасности. Цената на индивидулната застраховка всекидневно е по-висока и зависи от периода на полицата, здравословното ви положение и привички и специалността, която упражнявате.

Има и различен тип застраховка, която е наложителна за всеки ипотечен заем, без значение дали той е фирмен или на физическо лице. И това е застраховката „ Имущество ”. При някои оферти на пазара тя влиза в цената на заема, т.е. според контракт за заем, банката поема изплащането й към определен от нея осигурител за целия период. По-често полицата се подписва за сметка на длъжника всяка година и вие носите отговорност да я сключвате и заплащате. Тази застраховка е спомагателна гаранция за банката, че в случай че парцелът, който е поръчителство по заема погине, то застрахователят ще заплати компенсацията на банката и по този начин задължението ви ще бъде погасено.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР