Видни учени и експерти по бедствия от ООН предупредиха на

...
Видни учени и експерти по бедствия от ООН предупредиха на
Коментари Харесай

Учени: Очаквайте екстремни климатични условия!

Видни учени и специалисти по бедствия от Организация на обединените нации предизвестиха на своята среща в Африка международните политически водачи, че човечеството би трябвало да се готви за " невиждани и рискови климатични условия ", оповестиха международните осведомителни организации.

Ако се вземат навременни ограничения, ще бъде избавен животът на доста хора и ще бъдат икономисани обилни средства.

Учените изрекоха опасения, че без предварителна подготовка доста зони на света могат да станат необитаеми заради рисковите климатични условия, които ще настъпят.

Отличеният с Нобелова премия Междуправителствен съвет за промените в климата към Организация на обединените нации излезе със специфичен отчет за световното стопляне на своя среща в Кампала, столицата на Уганда. За пръв път климатолозите към Световната организация преглеждат в цялост заплахите от рисковия климат, като топлинните талази, наводненията, засушаванията и ураганите.

Те са доста по-опасни от последователното повишаване на междинните температури в международен мащаб, добавя Българска телеграфна агенция. Най-много ще пострадат от климатичните бедствия бедните страни, в които ще бъде застрашено изхранването на популацията заради провалените реколти и понижените благоприятни условия за лов на риба.

Туризмът, едно от основните приходни пера в разрастващите се страни, също може доста да пострада. Малките островни страни ще бъдат мощно застрашени от покачването на морското ниво, а топлите дни ще стават все по-топли и по-чести, предизвестява 29-страничният отчет.

Според един от създателите, Томас Стокър от университета в Берн, рисковите жеги, които поразяваха в предишното планетата на всеки 20 години, ще стартират да се демонстрират на всеки пет години, а до края на века - през година. Климатичните промени ще обиден и някои развити страни в северните райони на планетата, като Канада, Русия и Гренландия.

В недалечно бъдеще ще би трябвало да се преселят цели градове поради климатичните пикове. Учените предизвестиха, че държавните управления на всички страни би трябвало да бъдат по-подготвени за това, което ни следва. Според мнението на учените множеството страни не се оправят добре с бедствията и в наши дни, а в близко бъдеще естествените произшествия ще стават все по-тежки.

Най-опасни, наред с поройните дъждове, ураганите и свлачищата, ще продължат да бъдат наводненията, които предизвикват най-вече жертви и опустошения. Междуправителственият съвет за промените в климата беше основан от Организация на обединените нации и Световната метеорологична организация. В предишното той разглеждаше обособени аспекти на рисковия климат, а на срещата в Кампала този път те бяха оценени заедно. Следващият отчет на климатолозите се чака да бъде оповестен по време на срещата им в Стокхолм през 2013 година.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР