Видни личности с ярък и неповторим принос в политическата, културната

...
Видни личности с ярък и неповторим принос в политическата, културната
Коментари Харесай

Известните личности, които загубихме през 2017 г.

Видни персони с ослепителен и несравним принос в политическата, културната и социално-обществена история на човечеството през 20 и 21 век ни напуснаха през отиващата си 2017 година

Един от най-големите немски и европейски държавници и политици, Хелмут Кол, умря на 87-годишна възраст. Той бе канцлер на Федерална Република Германия от 1982 по 1998 година. По време на неговото ръководство стана обединяването на западния и източния блок на Германия — Федерална Република Германия и Германска демократична република. Пак по време на неговото ръководство, страната вкара еврото, а Германия подписа Маастрихтския контракт. Кол бе и ръководител на ХДС в продължение на 25 години.2017 година не остана длъжна на света на музиката, изкуството, политиката и бизнеса, като ни лиши или в нея изпратихме доста известни хора с  ослепителен и несравним принос към историята на 20 и 21 век. Сред тях са: 

Клер Холингуърт  - едно от огромните имена в английската публицистика. Холингсуърт отразява войната във Виетнам, събитията в Алжир и Близкия Изток, в Индия и Пакистан, както и културната гражданска война в Китай. Тя обаче остава в историята със сензационната вест за началото на войната, когато е начеваща кореспондентка. Съобщава за нападението на Германия против Полша по време на първата си седмица като журналист за " Дейли Телеграф " през август 1939 г. 

Отиде си и  Джордж Ромеро , основателят на зомби жанра. Той е създател на филмовата класика " Нощта на живите мъртви ". Ромеро умря на 77-годишна възраст след борба с рака на белите дробове.

Разделихме се със звездата от " Туин Пийкс "   Мигел Ферер.  Дебютът му в киното е с кино лентата " Стар Трек 3: В търсене на Слок ". От 2009 година има водеща роля в сериала " Военни закононарушения: Лос Анджелес ", а през 2013 година изиграва вицепрезидента в " Железният човек 3 ".

Бившият румънски крал Михай I също завърши своя исторически витален път.  Крал Михай  заема престола в Румъния от 1927 до 1930 година и по-късно от 1940 до 1947 година, когато е заставен от комунистическата власт да абдикира. Той е братовчед на английската кралица Елизабет, пра-пра-правнук на кралица Виктория.

Светът на спорта се раздели с тенис легендата  Яна Новотна . Легендарната чешка тенисистка загуби борбата с рака на 49-годишна възраст. Новотна беше шампионка от Уимбълдън през 1998-а година и 16-кратна победителка в шампионатите от Големия шлем на двойки и смесени двойки. Тя стана и член на Залата на славата през 2005 година Кариерата й на експерт, която продължи 14 години, включва 24 трофеи на сингъл в шампионати на WTA, както и 76 на двойки. Преди да завоюва Уимбълдън през 1998 година, губи финалите през 1993 и през 1997 година Новотна завоюва сърцата на почитателите през 1993 година, когато пропусна успеха против Щефи Граф, а по-късно обляна в сълзи трябваше да бъде успокоявана от английската херцогиня.

Един от най-важните за оцеляването на света хора също си отиде - мъжът, който избави планетата от нуклеарна война. На 77-годишна възраст умря някогашният руски боен офицер  Станислав Петров , който предотврати евентуална нуклеарна злополука в пика на Студената война. Подполковник Станислав Петров е бил на пост в съветски център за ранно нуклеарно предизвестие през 1983 година, когато компютрите неправилно засичат сигнали за идващи ракети, изстреляни от Съединени американски щати. Той взема решението, че това е подправена паника и не рапортува на висшестоящите. Неговите дейности бяха огласени години по-късно и се счита, че посредством тях Петров е предотвратил международна нуклеарна война. В изявление за руска програма на Би Би Си през 2013 година Станислав Петров описа, че е получил голям брой предупредителни сигнали на компютрите пред него в ранните часове на 26 септември 1983 година Според тези сигнали, американски ракети против Русия са били изстреляни. " Разполагах с данните да предположа, че има провеждаща се ракетна офанзива. Ако бях изпратил отчет до веригата нагоре по командването, никой нямаше да оспори ", сподели той. " Всичко, което трябваше да направя, е да взема телефонната слушалка, да набера директната линия до нашите топ командири - само че не можех да мръдна. Чувствах се все едно седя на нагорещен тиган ", продължи Петров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР