Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива

...
Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива
Коментари Харесай

Оправдаха четиримата обвиняеми по делото за взрива в завода в Горни Лом

Видинският областен съд оправда четиримата обвинени по делото за гърмежа в цех " Миджур " в Горни Лом през 2014 година, при който починаха 15 души. Обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на стопанската система, Божидар Василев, някогашен шеф на отдел в Главна дирекция " Охранителна полиция ", Палма Иванова, отговаряща за сигурността на труда в цех " Миждур " и притежателят Валери Митков бяха оправдани по всички повдигнати обвинявания.


Присъдата ще протестираме, като чаках по някои от обвиняванията да има неоправдателна присъди, само че има и втора инстанция, сподели след делото прокурор Мирослав Костов. Част от процедурите нямаха обвинявания по отношение на гърмежа и със починалите хора, а по делото още в досъдебното произвеждане не е изяснена повода за гърмежа, сподели юрист Стефанова, бранител на обвинения Валери Митков.

Собственикът на цех " Миджур " и обвинен по делото Валери Митков разгласи, че съгласно него причина за гърмежа е външна интервенция, защото няма други доказателства, че гърмежът е станал по различен метод.

На 1 октомври 2014 година при утилизация на противопехотни мини и последвал гърмеж в цех " Миджур " в с.Горни Лом починаха 15 души - 13 мъже и две дами, измежду които и сина на притежателя на завода. При гърмежа пострадаха и 2 дами, които бяха настанени в болница без заплаха за живота.

Завод " Миджур " през 2014 година е благосъстоятелност на компания " Видекс " АД и е за произвеждане на взривни субстанции за цивилен цели и утилизация на муниции. Делото, което се организира на закрити порти е от 180 тома, като по него бяха разпитани близо 200 очевидци и 40 движимостите лица. Като цивилен ищци по делото са приети към 50 близки родственици.

Съдията по делото Владимир Стоянов чете присъдата през днешния ден близо два часа. Решението на тричленния състав на Видински областен съд може да бъде обжалвано в 15 дневен период пред Софийски апелативен съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР