Видинският митрополит Даниил сравни обявяването на независима украинска църква с

Видинският митрополит Даниил сравни обявяването на независима украинска църква с ...

Видинският митрополит сравни обявяването на независима украинска църква с нахлуване в чужда държава.


Видинският митрополит Даниил сравни обявяването на независима украинска църква с нахлуване в чужда държава. 

Митрополит Даниил направи коментара пред РИА Новости, който е част от българската делегация, изпратена от Светия синод за 10-годишнината от интронизацията на руския патриарх Кирил.

"Това е просто безпрецедентно! Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия", каза Даниил.

Пред агенцията той посочи, че решенията на Вселенския патриарх Вартоломей да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост са в разрез с правилата в православния свят.

"На какво основание една поместна църква се опитва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална църква" - руската, в чийто диоцез е украинската територия "в продължение на векове", каза той и допълни, че всички православни църкви са признавали това.

По думите му с решението за назначаване на екзарх в Украйна Вартоломей проявява "своята юрисдикция, власт над територията на друга православна църква - самостоятелна, автокефална църква", което е нарушение. 

Даниил е категоричен, че тези действия на Вселенския патриарх говорят, че целта на патриаршията е да наложи властта си над православната църква, а не съгласие и единство.

"На практика там няма автокефалия. Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия", казва още митрополит Даниил за обявяването на независима църква в Украйна. 

Освен това според него обявяването на независима украинска църква е "опит на един човек да наложи еднолично властта си" за собствени цели, без оглед на каноничните порядки, което според него не бива да се допуска. Затова той призовава поместните църкви да не признават украинската. 

Източник: offnews.bg