Видинският митрополит Даниил сравни обявяването на независима украинска църква с

...
Видинският митрополит Даниил сравни обявяването на независима украинска църква с
Коментари Харесай

Видинският митрополит сравни обявяването на независима украинска църква с нахлуване в чужда държава

Видинският митрополит Даниил съпостави оповестяването на самостоятелна украинска черква с навлизане в непозната страна. 

Митрополит Даниил направи коментара пред РИА Новости, който е част от българската делегация, изпратена от Светия синод за 10-годишнината от интронизацията на съветския патриарх Кирил.

" Това е просто невиждано! Невъзможно е да се разбере. И не може да се дефинира по различен метод с изключение на като навлизане на непозната територия ", сподели Даниил.

Пред организацията той уточни, че решенията на Вселенския патриарх Вартоломей да анулира документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна черква на Украйна удостоверение за самостоятелност са в прорез с разпоредбите в православния свят.

" На какво съображение една поместна черква се пробва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална черква " - съветската, в чийто диоцез е украинската територия " в продължение на епохи ", сподели той и добави, че всички православни църкви са признавали това.

По думите му с решението за назначение на екзарх в Украйна Вартоломей демонстрира " своята пълномощия, власт над територията на друга православна черква - независима, автокефална черква ", което е нарушаване. 

Даниил е безапелационен, че тези дейности на Вселенския патриарх приказват, че задачата на патриаршията е да наложи властта си над православната черква, а не единодушие и единение.

" На процедура там няма автокефалия. Това не е независима черква, тъй като в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга черква на тази територия ", казва още митрополит Даниил за оповестяването на самостоятелна черква в Украйна. 

Освен това съгласно него оповестяването на самостоятелна украинска черква е  " опит на един човек да наложи еднолично властта си " за лични цели, без оглед на каноничните порядки, което съгласно него не трябва да се позволява. Затова той приканва поместните църкви да не признават украинската. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР