Видинският митрополит Даниил отслужи света литургия в храма „Рождество на

...
Видинският митрополит Даниил отслужи света литургия в храма „Рождество на
Коментари Харесай

Митрополит Даниил отслужи света Литургия в храма „Рождество на Пресвета Богородица”

Видинският митрополит Даниил отслужи света литургия в храма „ Рождество на Пресвета Богородица” на Томина неделя, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин. Десетки поданици на града се събраха в църквата за литургията. В 8,30 часа камбаните на храма възвестиха началото на светата литургия. Повечето хора, които пристигнаха в църквата желаеха да видят новия видински епископ Даниил и неговата първа работа в храма „ Рождество на Пресвета Богородица” в Дунавци. В литургията участваха и духовници от Видинска епархия. Митрополит Данаил беше посрещнат Дунавци от кмета на града Димчо Скорчев. Сред хората в храма бе и заместител кметът на Община Видин Венци Пасков и районния мюфтия
Неджати Али, отговарящ за областите Видин, Враца и Монтана.
След литургията децата от Детска градина „ Мир “ в Дунавци, певческа група и танцов състав към Кметство Дунавци изнесоха къса стратегия. Видинският епископ Даниил освети курбан, който бе раздаден на присъстващите за помен на покойниците и здраве на живите. Кметът на Дунавци Димо Скорчев уточни, че празнуването на Томина неделя с курбан в града е остаряла традиция, която през годините била изоставена. „ Хората желаеха да възродят тази традиция и към този момент 6-та поредна година организираме курбан за Томина неделя “, изясни Скорчев.
Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков поздрави жителите на Дунавци с празника. „ Томина неделя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Хората от Дунавци възродиха остаряла традиция, тези традиции те предават и на своите деца, укрепвайки християнската религия “, сподели Венци Пасков. Той поздрави Видинският епископ с празника и му благодари за присъединяване в празника на Дунавци.
На Томина неделя православната ни църквата уважава един от 12-те възпитаници на Христа – Тома, станал прочут с прозвището Неверни. Той не повярвал във възкресението на Христос. Когато го видял жив, повярвал и се зарадвал доста. Църквата уважава тази наслада у Тома Неверни от възкресението, която е прераснала във всеобща наслада, а неделята, когато това се е случило – Томина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР