Видинската епархия, включваща районите на Видин и Монтана, вече има

...
Видинската епархия, включваща районите на Видин и Монтана, вече има
Коментари Харесай

Видинският митрополит Даниил – Архипастир аскет

Видинската епархия, включваща регионите на Видин и Монтана, към този момент има собствен архипастир – новоизбраният митрополит Даниил. “Готов съм да сторя всичко, с цел да продължа и да разширя съгласно силите си и опциите си делото на всички мои велики прародители ”, увери духовникът.

Дядо Даниил пое Видинската епархия, откакто от лятото на 2010 година до момента беше в Америка като викарий на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 година висшите архиереи на Българската православна черква го избраха с 11 гласа от 13. Новият епископ е роден в Смолян и ще навърши 46 години на 2 март. Митрополитът наследява на високия църковен пост починалия дядо Дометиан.
Светското име на Даниил е Атанас Трендафилов Николов. Средното си обучение той приключва в родния град. Учил е година време британска лингвистика в Софийския университет, а след това пренасочва образованието си в Богословския факултет на Алма матер. През 1997 година е признат за послушник в Хаджидимовския манастир “Св. вмчк Георги ” под духовното управление на починалия Неврокопски митрополит Натанаил. Две години по-късно е постриган от него в монашество, а на идващия ден е ръкоположен за йеродякон. Младият свещеник получава името на Св. преподобни Даниил Стълпник (вж. по-долу).

След още две години е изпратен на смирение в Роженския манастир “Рождество Богородично ” и в края на ноември 2004-а към този момент е йеромонах. На юни 2006 година е възведен в архимандритско достолепие. По решение на Св. Синод Даниил е хиротонисан за свещеник с купата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит Натанаил, който е негов нравствен ментор. Такъв остава до юни 2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий до каноничния му избор на Видински митрополит от Св. Синод.

“Дано да бъде добър избор, който и да изберат, се надяваме, че ще продължи положителните каузи на дядо Дометиан. ” Така споделяха хората преди Даниил да получи гласовете на членовете на Светия Синод. А те го показаха за техен архипастир, като имат поради неговата умелост, сила, богословски знания, изявени административни качества, положителни познанства измежду православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква. Надеждите на Св. Синод са, че новоизбраният архиерей ще поставя грижи да дава отговор на своето високо предопределение. Познаващите го означават неговата диалогичност, колегиалност, дружелюбие, непрестореност, човечност и отговорност. Духовниците не пропущат да бележит неговите отшелнически добродетели – реализатор на всяко смирение, предоставено му от духовния дъртак, а в следствие и всички послушания, предоставени му от Св. Синод.

Младият епископ бе посрещнат предходната събота с огромна наслада във Видинско и Монтанско освен от първенците там, само че и от елементарните миряни. Много от хората, които го виждаха за първи път, гледаха младият архипастир с страхопочитание и разясниха с същинска обич думите, с които той се обръщаше на всички места към тях. Коментираха, естествено, и външния му тип на монах, излъчващ изключителна доброта, благост и вглъбеност.

“Изпълнен съм с същинска духовна наслада от предоставената ми опция занапред нататък да отдам силите си и целия си живот на този прелестен, от Бога блажен, само че също по този начин доста измъчен през последните години край. Това е висока чест, голяма отговорност и най-голямото предизвикателство пред мен по досегашния ми път като духовник и свещеник. Моето първо обръщение към вас е, да пазим нашата само избавителна православна религия и върху нейната здрава основа да градим нашето бъдеще като черква и като народ ”. Това сподели дядо епископ и благодари за извънредно топлото посрещане, за насладата от първата среща.

Програмата по въдворяването на Видинския митрополит Даниил стартира от монтанското село Сумер, където е границата сред Врачанската и Видинската епархии. В духа на одобрената църковна традиция новоизбраният архиерей алегорично бе посрещнат в храм “Св. преп. Параскева ” от кмета на селото Лидия Митрофанова и от голям брой духовници и миряни, възрадвани в този ден от опцията първи да приветстват своя нов архипастир. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох (жезъл) на митрополит Даниил, принадлежал на неговия предходник митрополит Дометиан, и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и избавително служение.

Стотиците вярващи от Северозапада са впечатлени от споделеното от новия им епископ. Той описа, че доста от дълго време е бил в техния край. Още като дете, майка му, която по това време била учителка, го водила тук на екскурзионно летуване. Оттогава той си спомня единствено величието на Белоградчишките скали и на река Дунав. “Сега ще го опозная и ще наваксам пропуснатото ”, даде обещание им с усмивка той.

Като огромен знак на ориста вярващите дефинираха наличието по време на неговото въдворяване в митрополитски ранг на майката на духовния му ментор дядо Натанаил. Възрастната вуйна Мария беше неразделно с него, а очите й светеха от благополучие.

Носи името на
Св. преподобни Даниил Стълпник


Новият Видински митрополит носи името на Св. преподобни Даниил Стълпник. Целият живот на светеца бил отдаден на Господа. В Светото писание е разказано по какъв начин недалече от Византион той си построил дирек и там през деня и нощем прекарвал в непрекъсната молитва. Случило му се да претърпи доста гонения и клюки, само че всичко понасял умерено, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога, Който не го оставил и го удостоил с висок подарък на чудотворство. Даниил се популяризирал с мъдрост и благочестие. Тълпи гости се стичали при неговия дирек, с цел да получат наставления; възпитаници се заселвали към него; царе и сановници желали неговия съвет и благословение. Но подвижникът смятал себе си постоянно за неподобаващ Божи чиновник.

ЗА НЕГО

Приемаме ви с обич и вяра
Да ви укрепява Господ и несметно да излива над вас и на повереното ви от него словесно стадо, своята Благодат, благосклонност и щедрости, та с старание и ревнивост да се усъвършенствате в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово. Всичките митрополити от Светия синод ви одобряват с обич, доверие и вяра за доброплодно съдействие в плодородното единение, в което ни е призвал Господ. Дерзайте, не щадете време и не пестете сили, нито умения, само че като богомъдър архиерей, с възприятие за последователност продължете делото на вашите почтени прародители
Патриарх Неофит

Нека пасе стадото Христово
Пожелавам му на добър час в неговото високоотговорно и нелеко служение от през днешния ден нататък. Нека пасе стадото Христово, което Бог му поверява на днешния ден и с обич и с мъдрост да ги управлява по пътя към Царството Божие.
Врачанският митрополит Григорий

Идва от Родопите
Надявам се, че сходната орис, която имате с блажено почившия епископ Дометиан, идвате от Родопите, служите в непознати земи, а през днешния ден сте във Видинска епархия – ще ви даде сили и мъдрост да продължите делото в работа на Бога и народа, което започнаха и изпълняваха вашите прародители. Добре пристигнал, Ваше Високопреосвещенство.
Златко Живков, кмет на Монтана

Истински нравствен лидер
Във ваше лице виждам същински нравствен лидер, който с достолепие и мъдрост ще работи за одобряване на взаимното почитание и единението на българските жители, тъй като в днешно време повече от всеки път се нуждаем от взаимност и приемливост, учредени на християнските полезности
Росен Белчев,
регионален шеф на Монтана
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР