Видин. Възстановяването на турския барутен погреб във Видин е съобразено

...
Видин. Възстановяването на турския барутен погреб във Видин е съобразено
Коментари Харесай

Фионера Филипова, Регионален исторически музей-Видин: Възстановяването на турския барутен погреб в града е съобразено с автентичния му вид

Видин. Възстановяването на турския барутен погреб във Видин е съобразено с достоверния му тип, сподели пред публицисти Фионера Филипова, шеф на Регионалния исторически музей във Видин, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Видин . Заедно с кмета Огнян Ценков тя посети историческия обект, който се намира в Крайдунавския парк. Фионера Филипова уточни, че покривът на барутния склад е от пръст и затревен. „ Тъй като помещението е влажно и вкопано в земята, в него не могат да се изложат движими културни полезности. Целта беше да облагородим този регион, тъй като барутниците са се намирали в отбранителната зона на „ Баба Вида “, добави Фионера Филипова.
Барутният склад няма статут на монумент на културата и няма безапелационни данни от кой интервал датира. „ Този вид уреди като барутния склад са малко известни в българската историография. Те са свързани с името на султан Баязид II, който ръководи сред 1481-1512 година, когато Османската империя стартира сама да създава барут. В началото в складовете се е правел барут, а след това се е съхранявал, дружно с боеприпаси и оръжие “, сподели Филипова. Друг възобновен барутен склад със същите размери се намира в гр. Ардино, само че той не е вкопан в земята.
Анна Лозанова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР