Видин. Във Видин продължават възпоменателните чествания по случай 130 години

Видин. Във Видин продължават възпоменателните чествания по случай 130 години ...

Видин: Кметът на Общината Огнян Ценков поднесе цветя пред мавзолея на екзарх Антим Първи.

Видин. Във Видин продължават възпоменателните чествания по случай 130 години от кончината на първия български екзарх. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Днес в храма „Св. Николай Чудотворец” бяха отслужени Света литургия и панихида от Видинския владика Даниил и митрополитите на Св. Синод. На службата в църквата присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, народният представител Владимир Тошев, областният управител на Видин Албена Георгиева, заедно със заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, областният управител на Монтана Росен Белчев, представители на държавни, обществени и културни институции, граждани.
От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе поднесен специален поздрав по повод организираните за 130-годишнината от кончината на екзарх Антим Първи прояви, а на Видинския митрополит Даниил бе връчен подарък – панагия с изображение на Св. Богородица. Негово Високопреосвещенство благодари за оказаната чест и приветства още веднъж решението на Българския патриарх и на Св. Синод бележитата годишнина да бъде отбелязана във Видин.
По-късно в гробницата-мавзолей на екзарх Антим Първи бе отслужена заупокойна молитва и поднесени цветя. Учители и ученици от Профилираната природо-математическа гимназия, която носи името на екзарха, също отдадоха почит пред паметта на големия български духовник, държавник и родолюбец.

Източник: focus-news.net