Видин трябва да очаква огнище на чума според логиката на

...
Видин трябва да очаква огнище на чума според логиката на
Коментари Харесай

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Видин би трябвало да чака огнище на чума съгласно логиката на болестта. Дори при едно болно животно, всички прасета във плантация би трябвало да се унищожават, разяснява пред БТВ шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той е убеден в ограниченията, само че те би трябвало да се съблюдават.

Илиев е склонен с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, че страната не си е свършила напълно работата за африканската чума, само че добави, че хората почнали да крият свине по дворовете.

Свинефермите в България не са на обособени браншове и в случай че би трябвало да се избира сред обособени животни за заличаване или не, това е хазарт. Дори при едно болно животно във фермата, всички прасета би трябвало да се унищожат.

" Безусловно е потвърдено, че има вирус. Нашите ферми не са софтуерно разграничени, с цел да не влезе болестта на всички места. Това би било
хазарт ", изясни той и добави, че изказвания за екокатастрофа поради загробване на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени.

До момента няма забележки от Европейски Съюз и от Световната здравна организация за предохранителни ограничения на БАБХ, " не е наша виновността, че някои институции или ведомства не са си свършили работата ", разяснява той.

Само 3 мобилни инсинератора са разполагаем в България и те работят териториално, имат и друга работа с изключение на заличаване на прасета. Да се карат заболелите прасета до тях, е да се разнасят през няколко области, не бих разрешил, добавя шефът на БАБХ.

По думите му, пробите от Видин евентуално ще са позитивни, тъй като това демонстрира логиката на развиване и разпространяване на заболяването, изяснява той.

Относно обстановката в Зидарово, Илиев разяснява " по какъв начин хора изнасят свине през задния двор, с цел да избегнат евтаназия ".

А когато кметът схваща, взема решение да ги зарови и в този момент тези свине ще се изравят, ще се загробват на съответно несъмнено за това място и ще се прави спомагателна стерилизация, изяснява Дамян Илиев.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас към този момент са 22.

Вчера стана ясно, че са негативни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Министър Танева пък разясни, че стартира умъртвяване на прасетата в домашните стопанства.

На 25 юли Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че България може да изгуби свиневъдството си. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР