Видин. Свещената дата 3 март ни събира заедно днес, за

Видин. Свещената дата 3 март ни събира заедно днес, за ...

Огнян Ценков, кмет на Видин: Свещената дата 3 март ни събира заедно, за да заявим своята почит към героите, дали своя живот преди 140 години за свободата на Отечеството.

Видин. Свещената дата 3 март ни събира заедно днес, за да заявим своята почит към героите, дали своя живот преди 140 години за свободата на Отечеството, каза в приветственото си слово Огнян Ценков, кмет на Община Видин, предаде репортер на Радио "Фокус". „Прекланяме се пред тяхната жертвеготовност, пред несломимия им дух и пред каузата, която ги води в трудните битки в Освободителната война. Те са български опълченци, руски, румънски и финландски воини. Те са хората, които отхвърлят оковите на петвековното османско владичество, за да имаме своята независимост“, каза Огнян Ценков. Той посочи, че стотици румънски воини проливат кръвта си за освобождението но Видин. „На 25 януари край село Иново се водят ожесточени боеве. Тогава загиват повече от 120 румънски войници и офицери, а ранените са над 320. В знак на признателност там е издигнат паметник и тази година по установена традиция тържествата за националния ни празник започнаха от знаменателния монумент при Иново“, каза Огнян Ценков. В словото си той припомни, че генерал Боревски начело на руска войска, влиза във Видин на 25 март 1878 г. и ключът от Видинската крепост му е предаден от Иззет паша. „С историческите събития, станали преди 140 години, се чувстваме дълбоко свързани с усещането за тяхното величие и непреходност. За да помним и знаем, за да помнят и знаят и децата ни, ще станем свидетели на възстановката за освобождението на Видин на площад „Бдинци“, заяви кметът на Видин. Той допълни, че отбелязването на 140 години от Освобождението на България ни изпълва с гордост. „В този тържествен ден нека бъдем единни в славното си минало и в устояването на каузата, която обединява усилията ни в посока за нови възможности за развитието на Видинския регион“, каза Огнян Ценков.
Със заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на България, в с. Иново започнаха тържествата, посветени на 140-та годишнина от Освобождението на България във Видин. След панахидата от музей „Конака“ във Видин тръгна празнично шествие до площад „Бдинци“, предвождано от кмета на Община Видин Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, народните представители Владимир Тошев от ГЕРБ, Росен Живков от „Обединени патриоти“, д-р Цветан Топчиев от БСП и архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Официалната церемония пред паметника на Трети пехотен бдински полк на площад „Бдинци във Видин започна с издигане на националното знаме на България под звуците на националния химн, изпълнен от Градския духов оркестър, и в присъствието на стотици видинчани.
Представители на граждански сдружения организираха шествие във Видин и поднесоха цвета пред паметника на „Васил Левски“.
Анна ЛОЗАНОВА

Източник: focus-news.net