Видин. Свързваме Деня на народните будители с мисията на просветните

...
Видин. Свързваме Деня на народните будители с мисията на просветните
Коментари Харесай

Огнян Ценков, кмет на Видин: Свързваме Деня на народните будители с мисията на просветните и културните дейци, събудили българското самосъзнание

Видин. Свързваме Деня на националните будители с задачата на просветните и културните дейци, събудили българското съзнание. Това сподели Огнян Ценков, кмет на Община Видин, пред събралите се за честването на празника пред паметника на Софроний Врачански възпитаници, учители и жители, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . С поднасяне на цветя пред паметника на Софроний Врачански във Видин започнаха деянията, отдадени на Деня на националните будители.
Огнян Ценков уточни, че с помощта на националните будители народът ни е съхранил себе си и запазил вярата си в духовните полезности. „ На 1 ноември ние се прекланяме пред великите българи като свети Иван Рилски – утвърден патрон на българското будителство, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, свещеник Софроний Врачански, екзарх Антим Първи и доста други, които със своето свято дело способстват да пребъде българския дух и страна “, съобщи кметът на Видин.
Огнян Ценков честити празника на всички видинчани, които се дефинират като почитатели на българските будители през днешния ден и добави, че би трябвало дружно да съхраним духовното богатство, което е завещано от предците ни.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР