Видин. Със създаването на българската азбука и писменост българите имат

...
Видин. Със създаването на българската азбука и писменост българите имат
Коментари Харесай

Огнян Ценков, кмет на Видин: Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи

Видин. Със основаването на българската писменост и книжовност българите имат самочувствието да вървят наедно с останалите нации, сподели в приветствието си кметът на Община Видин Огнян Ценков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . Кметът произнесе своето приветствено слово пред стотиците възпитаници, учители и жители в Крайдунавския парк пред постройката на Художествената изложба. „ Традицията ни събира тук пред една от емблематичните здания на Видин – Художествената изложба „ Никола Петров “. Това е дом на културата и изкуството на срещи със стотици създатели и техните фенове. На фона на един подобен знак ние честваме 24 май Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Ден, който допира сърцето на всеки същински българин и в който възхваляваме делото на светите братя Кирил и Методий, озарило със светлина пътя на нашия народ през вековете. Благодарение на писаното слово българският народ съхранява своята еднаквост и построява своята страна. Историята отреди справедливо място на двамата свети братя и на тяхното дело, сложило знак върху ориста освен на нашия народ, само че и на останалите славяни “, сподели Огнян Ценков. Той уточни, че Видин е град, който се гордее със своите будни и напредничави хора от дълго време. Жадни за култура, за просвета, отворени към новото и свързани с културата на десетки други европейски нации, които живеят по поречието на река Дунав. „ Духът на нашите предшественици живее през днешния ден в актуалните будители, учители, писатели, поети, музиканти, деятели на културата, в любознателните и надарени деца и хора на Видин “, съобщи кметът на Видин.
Той добави, че Общината ще продължава да прави всичко допустимо, с цел да обезпечава опция за образованието на видинските деца в учебните заведения и детските градини, както и за развиване на културните институти. Отварят се нови вероятности за образование и реализация във Видин – филиалът на Русенския университет завършва третата си академична година с 435 студенти. По европейски планове се усъвършенства просветителната инфраструктура в редица учебни заведения, основават се все по-добри условия в детските градини. Силен е фокусът и върху културните институти, като сега интензивно се ремонтира постройката на Драматичния спектакъл. Предстои да се обнови постройката на Синагогата в културен център „ Жул Паскин “, като финансирането е обезпечено с европейски средства със съдействието на държавното управление. Стартира и акцията за обновяването на постройката на Младежкия дом.
„ Културният календар на Общината е кондензиран със събития от районен, народен и интернационален темперамент. Фестивалите, които организираме през летния сезон, трансформират града в прелъстителен център на посетители и туристи. Нека през днешния ден да отправим благодарността си към хората, посветили живота си на науката, културата и образованието. На 24 май ние се гордеем със своята национална еднаквост с великите персони, които България е дала на света и славим наследството на двамата Солунски първоучители. Нека честваме изпълнени с възприятие на благодарност към предците си и отговорност към бъдещето на своите деца “, сподели Огнян Ценков.
Тържественото отбелязване на 24 май във Видин стартира с празнично шествие от едно от най-старите учебни заведения в града – „ Цар Симеон Велики “ и продължи да Крайдунавския парк, където Огнян Ценков награди изявени учители от Видин. Тържественото отбелязване на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност продължава с концерт на отбор „ Дунав “.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР