Видин. С тържествената света литургия в катедралния храм Св. вмчк

...
Видин. С тържествената света литургия в катедралния храм Св. вмчк
Коментари Харесай

С тържествена света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ бе отбелязан духовния празник на Видин

Видин. С тържествената света литургия в катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “ видинчани означиха духовния празник на града си, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Видин . Литургията бе управлявана от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Стотици видинчани извършиха катедралния храм, с цел да се помолят за здраве и се поклонят пред иконата на светеца-закрилник на Видин. Видинският епископ Даниил показа пред хората в храма достойното житие на Свети Димитър и уточни, че всеки би трябвало, да построява у себе си добродетели и да възпитава децата си в християнските полезности, които през днешния ден са ни нужни повече от всеки път. На тържествената литургия участваха присъстваха заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов и заместител регионалният шеф Лъчезар Попиванов.

В мъгливото есенно утро пред храма " Св.вмчк.Димитър " младежи от БЧК бяха организирали акция за събиране на средства, с които да бъдат подкрепени деца в неравностойно полощение. Много хора се отзоваха на апела на младежите от БЧК и направиха подаяние.

Димитровден е разгласен за нравствен празник на Видин през 1998 година по предложение на тогавашния Видински епископ Дометиан до общинските съветници.

Видинският храм " Св.вмчк.Димитър " е построен на мястото на остарял дървен храм, който е бил на същото място, където се издига катедралната черква на Видин. Годината е 1884 година, 9 декември, когато под председателството на Видинския митрополит Антим I, в наличието на кмета на Видин Димитър Златаров се взема решение, че строителството на нов храм във Видин би трябвало да стартира незабавно. На 10.02.1885 година в първата неделя на Великия пост се поставя главния камък на новия храм.

Храмът е приключен и осветлен през 1926 година В богослужението по освещаването взимат присъединяване 6-ма архиереи, 2-ма архимандрити, 6-ма свещено-икономи, 6-ма свещеници и 2-ма дякони.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР