Видин. Превантивни дейности и готовност за ранно откриване са част

...
Видин. Превантивни дейности и готовност за ранно откриване са част
Коментари Харесай

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Превантивните дейности, готовността за ранно откриване и спешните мерки са най-ефективни срещу африканската чума по свинете

Видин. Превантивни действия и подготвеност за ранно разкриване са част от ограниченията за битка със болестта африканска чума по свинете (АЧС). Това сподели по време на съвещание на Областната комисия за надзор на епидемиите, епизоотиите и зоонозните болести във Видин регионалният шеф Албена Георгиева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . На съвещанието бе координирано осъществяването на плануваните ограничения за предотвратяване от разпространяването на заболяването на територията на област Видин. Областният шеф съобщи, че епизоотична конюнктура в област Видин все още е спокойна. „ Вчера бе установено огнище на заболяването африканска чума по свинете на територията на област Враца. Превантивните действия, готовността за ранно разкриване и предприемането на незабавни ограничения са най-ефективният метод за битка със болестта. Това постанова сливане на напъните на всички институции, ангажирани с предварителната защита на заболяването. Благодаря на всички, които оказват подпомагане, с цел да не допуснем разпространяването на болестта АЧС на територията на област Видин “, сподели Албена Георгиева.
Д-р Валери Велков, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните “ в Областна дирекция по сигурност на храните – Видин, съобщи, че досега в област Видин няма регистриран случай на африканска чума по свинете и срещна присъстващите с епизоотичната конюнктура на територията на Република България. Представители на общини и на институции рапортуваха подхванатите досега дейности, за запознаване с тях на оптимален брой стопани, отглеждащи домашни свине. С ограниченията против заболяването са осведомени ловци, интернационалните водачи и други рискови групи. До края на месеца продължава актуализирането на описите на притежателите и броя на отглежданите прасета в обитаемоте места от региона. По инструкции на министър Десислава Танева е в ход осведомителна акция, която цели да запознае стопаните с главните признаци и сериозността на заболяването, както и с методите за недопускане на зараза.
Областният шеф благодари на представителите на средствата за всеобща връзка за дейната осведомителна акция по повод болестта и навременното информиране на популацията за настоящата епизоотична конюнктура в страната и региона.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР