Видин. Пожарникарите са хора, които се ползват с изключително висок

Видин. Пожарникарите са хора, които се ползват с изключително висок ...

Огнян Ценков, кмет на Видин: Пожарникарите са хора, които се ползват с изключително висок авторитет в обществото и това е напълно заслужено.

Видин. Пожарникарите са хора, които се ползват с изключително висок авторитет в обществото и това е напълно заслужено, каза на тържествена церемония по случай 140 години от създаването на местната пожарна служба Огнян Ценков, кмет на Община Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. „Ако някога тяхната задача е била да предпазят града от пожари, както определя Видинския общински съвет на заседанието си от 31 март 1878 г., то днес те са първите, които се отзовават на горещите точки при пожари, бедствия и инциденти. Хората ги възприемат като свои защитници и спасители“, каза в словото си видинският кмет. Той посочи, че доверието в службите за пожарна безопасност и защита на населението се гради безотказно през годините. „От създаването на първата организирана пожарна команда преди повече от век във Видин до сега дейността им е била винаги подкрепяна от местната власт. Община Видин работи в тясно сътрудничество с ръководството на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Заедно и съвместно с другите институции при кризисни ситуации успяваме да гарантираме защита и сигурността на населението“, каза Огнян Ценков. Той допълни, че съвсем скорошен тест за съвместна координация при усложнени условия е обявеното бедствено положение в Община Видин и частично в село Иново преди месец . Видинският кмет благодари на главен комисар Николай Николов и комисар Станислав Генчев, които са им оказали подкрепа в тези дни. „Вашата професия е за хора с чисти сърца, готови да служат на другите, да помагат в беда, да спасяват животи. Бъдете здрави“, заяви Огнян Ценков.
Тържествената церемония започна с водосвет и освещаване знамето на РС ПБЗН-Видин на централния площад във Видин. Сред гостите на тържеството бе и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, народни представители, областният управител Албена Георгиева. Водосветът и освещаването на знамето извърши Негово Високопреосвещенство видинският владика Даниил.
Анна ЛОЗАНОВА

Източник: focus-news.net