Видин почете 145 години от гибелта на Васил Левски. Церемонията

...
Видин почете 145 години от гибелта на Васил Левски. Церемонията
Коментари Харесай

Видин почете паметта на Апостола на свободата

Видин уважи 145 години от гибелта на Васил Левски. Церемонията стартира с отслужване на заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил в катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “. На нея участваха кметът на община Видин Огнян Ценков, народните представители Владимир Тошев, Филип Попов, доктор Цветан Топчиев и Росен Живков, регионалният шеф Албена Георгиева, ръководителят на общинския съвет Генади Велков и други публични лица. Видинският епископ прикани да подражаваме на образеца на българския Апостол, да бъде по-близо до нас неговият блян и стане забележим в всекидневието ни.
От църквата потегли обичайното шествие отпред с Градския духов оркестър, в което се включиха и членове на Патриотичен клуб „ Бдинци “, и се насочи за поклонението пред бюст-паметника на Левски в града. Слово, отдадено на 145-годишнината от обесването на Апостола произнесе кметът на Видин. В него той подчертабеззаветната лоялност и обич на този популярен наследник на България към Отечеството и се спря на най-голямото негово дело, което свързваме със основаването на Вътрешната революционна организация и устрема му да види страната си освободена от оковите на османското господство.
„ Родолюбивите видинчани постоянно са тачели историята и са възпитавали у своите деца национално съзнание и самоуважение. Защото в нейните страници блестят имена на титанични персони като Васил Левски, които прекатурват визията за границите на човешкото мъжество.Нека не забравяме скъпите уроци, които Левски ни оставя през късия си и храбър житейски път. За всеки българин през днешния ден е изцяло естествено, че страната ни е пълноправен член на Европейския съюз, запазвайки и гордеейки се със своята национална еднаквост. Една действителност, която Апостолът е прозрял от дълго време. Затова ореолът му не изгасва десетки години след неговата гибел и в съзнанието на своя народ той е паралелно със светците “ – сподели в словото си Огнян Ценков.
Възпитаници от подготвителната група на филиал “Васил Левски” към детска градина „ Детелина”, облечени като четници, показаха рецитал, отдаден на националния ни воин.
По време на церемонията бе оповестено името на спечелилия в обичайното за нашия град съревнование „ Лъвски скок”, проведено от Видински комитет „ Васил Левски “, Ученически състезателен клуб „ Шампион”, Регионално ръководство на образованието и община Видин. За четвърта поредна година в конкуренцията първото място печели Николай Огнянов от ППМГ „ Екзарх Антим I “. Ученикът реализира в надпреварата резултат от 3,18 м. Кметът Огнян Ценков поздрави спечелилия и му връчи почетен плакет и грамота.
Официалните посетители, представители на политически партии, на десетки публични и културни институции, учебни заведения и детски градини, както и жители сервираха венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола и се поклониха в символ на респект към неговия живот и дело.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР