Видин. Паметникът на Скърбящия воин е показателен пример за високата

Видин. Паметникът на Скърбящия воин е показателен пример за високата ...

Огнян Ценков, кмет на Видин: Паметникът на Скърбящия воин е показателен пример за високата цена, която плаща българският народ в името на националната си идентичност.

Видин. Паметникът на Скърбящия воин е показателен пример за високата цена, която плаща българският народ в името на националната си идентичност. Това каза кметът на Видин Огнян Ценков на официалната церемония пред паметника на Скърбящия воин във Видин по повод 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщиха от пресцентъра на Общината. Кметът определи този знаменателен акт като една от най-съдбовните стъпки в историята ни, защото се отварят нов път и възможности за развитие. Ценков подчерта ключовите моменти, довели до обявяването на Съединението, като се спря на факта, че интересите на големите европейски държави въвличат страната ни в братоубийствената Сръбско-българска война през 1885 година и народът ни застава зад справедливата кауза – да защити единството на държавата. Кметът посочи решаващото участие на Трети пехотен Бдински полк във войната, създаден само една година преди това. „Този уникален паметник на Скърбящия воин във Видин, пред който на 6 септември изразяваме своята почит, е показателен пример за огромните усилия и високата цена, която плаща българският народ в името на националната идентичност и запазване целостта на държавата“, заяви Огнян Ценков. Той завърши с думите: „Днес живеем в различно време, надяваме се, че народите в Европа са надмогнали претенциите за влияние едни над други и заедно градят бъдещето си. Уважават своята идентичност, а Балканите са зона на добросъседство и приятелство и всяка държава е свободна в общия европейски дом“, след което честити празника.
В знак на почит към хората, дали живота си, за да се осъществи великото дело на Съединението, пред паметника на Скърбящия воин бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Видин Огнян Ценков, от името на народния представител Владимир Тошев, от народния представител д-р Цветан Топчиев, от областния управител на Видин Албена Георгиева, от председателя на Общинския съвет Генади Велков, от представители на държавни и обществени институции, политически партии, неправителствени организации, училища, граждани.

Източник: focus-news.net