Видин. Над 4 500 души са потърсили съдействие от екипа

...
Видин. Над 4 500 души са потърсили съдействие от екипа
Коментари Харесай

Видин: Над 4 500 души са потърсили съдействие от Областния информационен център за периода 2016-2018 г.

Видин. Над 4 500 души са потърсили подпомагане от екипа на Областен информативен център (ОИЦ)-Видин за опциите за европейско финансиране в интервала 2016-2018 година Това съобщи на среща с медиите шефът на ОИЦ Мариела Савкова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Видин . Тя уточни че са отправени над 1900 въпроса от бенефициентите, като с изключение на на място специалистите от Центъра са обезпечили информация за стратегиите на Европейските структурни и капиталови фондове в България и на 76 осведомителни събития, които са обхванали всички общини на област Видин. Екипът на регионалния информативен център е работил сполучливо с всички групи евентуални бенефициенти, съобщи още Савкова.
Управителят на ОИЦ-Видин уточни че във втория програмен интервал има доста нарастване на плановете на бизнеса – при 7 контракта по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) през 2007-2013 година, видинският бизнес към 3 декември 2018 година има 50 плана на стойност 39 254 733 лева Така ОПИК е водеща оперативна стратегия, като брой контракти и средства по тях, като изпреварва Оперативна програма “Регионално развитие”, по която са подписани 12 плана на обща стойност 36 685 697 лева „ Общо по оперативните стратегии и Фонд „ Вътрешна сигурност “ досега в област Видин са подписани 102 контракта на обща стойност 115 117 355 лева “, съобщи Мариела Савкова.
Община Видин е най-големият бенефициент в област Видин, уточни специалистът Цветомир Ценков. Общината през втория програмен интервал е получила финансиране по 16 европейски плана на стойност 58 162 009 лева, от които 12 плана са финансирани от оперативните стратегии (на стойност 55 793 910 лева.), 3 плана от Програмите за трансгранично съдействие (на стойност 1 433 184 лева.) и един план от Финасовия механизъм на Европейското икономическо пространство-Норвежка стратегия (на стойност 934 915 лева.). Вторият по брой контракти и финасиране от тях бенефициент в региона е Община Белоградчик, уточни още Цветомир Ценков. Местната власт в „ града под скалите “ е привлякла 6 129 942 лева от Оперативните стратегии, както и още европейски средства посредством вложения от ПРСР и други принадлежности на Европейски Съюз.
На срещата с медиите бяха показани и резултатите от анкетата за бъдещето на Кохезионната политика в област Видин – резултат от гражданския разговор, сбъднат от ОИЦ-Видин и Община Видин през м. октомври. Управителят на Центъра Мариела Савкова съобщи че като съществени проблеми в допитването жителите на област Видин са показали безработицата, изискванията за предприемачество и политиките за младежта. С поддръжката на Европейските фондове до 2027 година жителите чакат най-много нараснала претовареност, понижаване на бедните хора, повече предприятия с нововъведения, по-висока продуктивност на МСП, усъвършенствани вътрешни връзки и осъвременено обучение. Савкова показа и предложенията на участниците в гражданския разговор – отпадане на критерия за брой население за плановете по ПРСР на дребните общини; допустимист по ОПИК на хотелите, заведенията за хранене и бранш търговия; правене на капиталова стратегия за слабонаселените региони в Северозападния регион.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР