Видин. На празника на Архангел Михаил, се отбелязва и Денят

...
Видин. На празника на Архангел Михаил, се отбелязва и Денят
Коментари Харесай

Христина Кирилова, Регионален исторически музей - Видин: На празника на Архангел Михаил се отбелязва и Денят на Западните български покрайнини

Видин. На празника на Архангел Михаил, се отбелязва и Денят на Западните български околности, сподели за Радио „ Фокус “ – Видин Христин Христина Кирилова от Регионалния исторически музей във Видин. Тя уточни, че този ден е обвързван с обвързван с подписването на Ньойския контракт, който е черна страница в българската история. С подписването на доста тежкия за страната ни Ньойски контракт на 27 ноември 1919 година страната ни излиза от Първата международна война. „ Според уговорка от този контракт губи изконно български територии по границата с тогавашното Кралство на сърби, хървати и словенци. На 6 ноември сръбската войска нахлува и окупира земи и села по Видинско, Кулско, Трънско, Царибродско, Кюстендилско. Те даже не изчакват да приключи работа Международната комисия, която има за задача да прокара тази граница “, съобщи Христина Кирилова. Международната комисия е образувана от френски, английски, японски, сръбски и български представители.
„ Девет са селата от Кулския край както и земи от Бреговска община, които минават в тогавашното Кралство на сърби, хървати и словенци. Това са селата Грацков, Големи Ясеновец, Мали Ясеновец,Бракевци, Черномашница, Шипиково, Коилово, Халово и Злокукя, както и частта на Брегово на другия бряг на Тимок. Тази граница не просто разделя селата в тогавашна Кулска околия на две разграничени са семействата. Една част от фамилията остава в България при земята си и се настанява в колибата до равнищата, другата част от фамилията остава в днешна Сърбия където е къщата “, изясни Христина Кирилова. Така от нивите на територията на някогашна Кулска околия пораждат селищата Халовски колиби Шепикови колиби, Грацкови колиби. Разделени от границата остават братя, синове и татковци. Три години след Ньойския контракт дамите от Кулско носят черни забрадки, зад черната граница остават гробовете на техните деца и те не могат да отидат да възпламенят свещ на тези гробове.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР