Видин. На Димитровден видинчани са горди, че живеят в царствен

Видин. На Димитровден видинчани са горди, че живеят в царствен ...

Огнян Ценков, кмет на Видин: На Димитровден видинчани са горди, че живеят в царствен град с хилядолетна история.

Видин. На Димитровден видинчани са горди, че живеят в царствен град с хилядолетна история, каза в приветствието си към гражданите на Видин кметът на Община Видин инж. Огнян Ценков, предаде репортер на Радио „Фокус“-Видин. Той посочи, че името на свети Димитър, един от най-почитаните в християнския календар, носи величествения катедрален храм във Видин. Кметът Ценков припомни, че този храм е построен благодарение на даренията, които дават всички жители на града, независимо дали изповядват православна или друга вяра.
„Катедралният храм във Видин е бил винаги не само притегателен център за всички православни християни в града, но и духовно, и културно средище. Свързан е с имената на големи духовни личности, като първия български екзарх Антим и митрополит Неофит – видни граждани и патриоти. За нас те са пример за святост и родолюбие“, отбеляза Огнян Ценков.
Той допълни, че много личности, родени и живели във Видин, са оставили ярка следа със своята мъдрост, родолюбие, непреклонен дух и стремеж към нови познания. „На Димитровден си спомняме за тях и делата им, за да съхраним завещаното, защото то е нашето богатство по пътя ни напред. Днес всеки от нас, съобразно своите възможности, дава свой принос в надграждането на новия Видин“, заяви кметът на града. Според него обединените усилия на всички граждани на Видин ще доведат до желаните резултати. „През последните години постигнахме много – имаме своя университет и нашата дългогодишна мечта е реалност. Имаме облагородени жилищни квартали и населени места в общината. Подобряваме условията за възпитание и обучение на нашите деца. Променяме визията на Видин, реализирайки проекти с европейски средства. Грижим са за нашите исторически забележителности – прочутата синагога вече е собственост на Общината и тя ще се превърне в културен център на името на Жул Паскин. Емблемата на нашия град – средновековната крепост Баба Вида, спечели заслужено „Изборът на българите“ в гласуването за годишните награди на туризма. Превръщаме в традиция Летния фестивал за опера и балет“, заяви Огнян Ценков. Според него постигнатите резултати са плод на обединените усилия на гражданите на Видин, за което той сърдечно им благодари.
Анна ЛОЗАНОВА

Източник: focus-news.net