Видин./Лом. Покачва се нивото на река Дунав при Видин и

...
Видин./Лом. Покачва се нивото на река Дунав при Видин и
Коментари Харесай

Покачва се нивото на река Дунав при Видин и Лом

Видин./Лом. Покачва се равнището на река Дунав при Видин и Лом. Община Видин разгласи първа степен на подготвеност поради високите води на реката. Според последната информация равнището на Дунав при Видин е 756 см. Кметът Огнян Ценков заяви за „ Фокус “, че има възможност водите на реката да се повишат повече. Той разяснява, че има още 1,50 м до сериозните равнища на размер. През деня е призован Общинският щаб за осъществяване на проекта за отбрана при бедствия за предприемане на превантивни ограничения за понижаване на риска от наводняване. Те включват непрекъснато наблюдаване на равнището на реката и хидротехническите уреди. Мерките са подхванати, без да са налице предпоставки за пораждане на обстановки, застрашаващи популацията и инфраструктурата. По данни на „ Напоителни системи “ положението на защитните насипи във Видин е положително, а всички защитни уреди по поречието на реката са в редовност. Има подготвеност за евакуация при нужда, разказани са републиканските и общински пътни сектори, които може да бъдат залети и маршрутите, по които се пренасочва придвижването. Центърът за незабавна здравна помощ е в подготвеност за деяние при спешни обстановки.
Кметът на Лом Пенка Пенкова вкара втора степен на наблюдаване на река Дунав. По последни данни равнището е 766 см. За „ Фокус “ специалистът от общината Борислав Борисов заяви, че има заплаха от повишение на равнището, тъй като се изпуска много вода от хидровъзела „ Железни порти ". Реката се следи непрекъснато на пет поста, ситуирани на дигите в региона на селата Орсоя, Станево, Долни Цибър, и в региона на ломското пристанище. Засега няма заплаха водата да навлезе в града, няма и наводнени сектори. Прогнозите обаче са равнището на Дунав да продължи да се повишава през околните дни и в случай че се наложи, ще бъде въведена трета степен „ Опасност от преливане “. При равнище на река Дунав от 850 см в региона на жп-линията на пристанището ще се построи предпазен земен насип.
От общината припомниха, че напролет на 2006 година Дунав доближи рекордните 985 см при Лом. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни здания, а пристанището прекрати работа за повече от месец. Централната градска част на Лом бе избавена от наводняване с помощта на незабавно построените четири насипни насипи в региона на пристанището, откъдето водата би могла да нахлуе в центъра на града. През 2010 година Дунав още веднъж преля, равнището стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, само че реката се укроти и не се стигна до опасност от наводняване на града. За подсилване на свлачищната крайречна градска зона и възобновяване на българска територия, през декември 2008 година стартира построяването на 800-метрова кейова стена в сектора от митницата до „ Морска администрация “, която дефинитивно бе приключена през лятото на 2011 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР