Видин. Литографиите от XIX век от колекцията под наслов Пейзажи

...
Видин. Литографиите от XIX век от колекцията под наслов Пейзажи
Коментари Харесай

Светлана Кръстева, Държавен архив – Видин: Литографиите от колекцията „Пейзажи от Долни Дунав – отсам и отвъд“ са в жанра „ведута“, появил се в италианското ренесансово изкуство

Видин. Литографиите от XIX век от сбирката под наслов „ Пейзажи от Долни Дунав – оттук и оттатък “, показани в Художествена изложба „ Никола Петров “ във Видин, са в жанра „ ведута “, появил се в италианското ренесансово изкуство. Това сподели при откриването на изложбата Светлана Кръстева, шеф на Държавен списък – Видин, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . Колекцията на Държавна организация „ Архиви “, подредена във видинската художествена изложба, показва 30 литографии от ХІХ в. с панорамни изображения на градове с военни замъци. „ Този тип пейзажи стават изключително известни с изображенията на антични монументи и забележителности на градовете и с поклонническите направления по светите места. Графиките от сбирката „ Пейзажи по Дунава – оттук и оттатък “ са изключително забавни с архитектурата, ландшафта, облеклата на хората – военни и цивилни, корабите и жанровите сценки, свидетелстващи за времето. Освен че са достоверни, те имат и висока художествена стойност с майсторската си рисунка и разнообразие. “, изясни Светлана Кръстева. Тя уточни, че създатели на графиките са Адолф Кунике, А. декор Саар, Ф. Волф и Лудвиг Ермини. Сред творбите има две литографии от региона на село Флорентин, изображения на крепостта Смедерево в Сърбия, на видинската цитадела, на Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, на тържището в румънския град Калафат, на Гюргево и доста други. Ведутите са направени като независими листи от албум и са част от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен списък.
Гост на откриването на изложбата беше Емилия Николова, шеф на отдел „ Хуманитарни действия “ в Община Видин. Тя приветства уредниците и присъстващите на събитието от името на кмета Огнян Ценков. „ Сигурна съм, че тази галерия ще провокира интереса на видинчани. Чрез показаните литографии от XIX век ще се докоснем до тогавашната атмосфера на градове с военни замъци по поречието на Долни Дунав от разнообразни страни “, сподели Николова и насочи благодарности към Държавна организация „ Архиви ”, Държавен списък – Видин и Художествена изложба „ Никола Петров ”, с благопожелание за триумф на културната демонстрация.
Изложбата може да бъде прегледана в галерияра до края на този месец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР