Видин. Крепостта Баба Вида“ е номинирана в категория Изборът на

...
Видин. Крепостта Баба Вида“ е номинирана в категория Изборът на
Коментари Харесай

Видин: Крепостта „Баба Вида“ е номинирана в категория „Изборът на българите“ на Годишните награди за туризъм 2017

Видин. Крепостта „ Баба Вида “ е номинирана в категория „ Изборът на българите “ на Годишните награди за туризъм 2017. това оповестиха от пресцентъра на Община Видин . Конкурсът се организира от Министерството на туризма.
Историческата забележителност е вечен знак на Видин. Тя е единственото изцяло непокътнато средновековно отбранително оборудване в България, построено върху остарели римски основи от античния град Бонония. Българският строеж е от втората половина на Х в., който по жанр и темперамент е друг от римския. Средновековният палат непрестанно е разширяван и надстрояван през вековете. Активният строителен интервал е от епохата на Видинското княжество, играло значима роля в политиката на Втората българска страна. Най-голямата смяна е направена от цар Иван Срацимир (1355-1396), чието име се свързва с построяването на най-високата кула. През XVII в. и началото на XVIII в. крепостта е пригодена за потреблението на огнестрелно оръжие, като едно от доказателствата за това е тунелът към стрелковата тераса. Със своите внушителни каменни бастиони и кули, с многочислените си бойници и пространства с друго предопределение, тя е съхранила богатата история на Видин. „ Баба Вида ” е неповторима средновековна цитадела и монумент на културата от национално значение.
Припомняме, че Община Видин получи правото да ръководи собствеността на крепостта „ Баба Вида “. На 22.03.2017 година кметът Огнян Ценков и ръководителят на Управителния съвет на Фондация „ Созопол “ Кирил Арнаутски подписаха меморандум за съдействие в региона на опазването, изследването и популяризирането на обекти на естественото и културното завещание. С подписването на меморандума Общината получи като подаяние от фондацията плановата документи за възстановяване, консервация и социализация на крепостта.
За историческата забележителност може да гласувате в интернет на адрес: http://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР