Видин. Жителите на селото се събраха на площада, за да

...
Видин. Жителите на селото се събраха на площада, за да
Коментари Харесай

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков бе гост на празника „Виното и хорото“ в Гомотарци

Видин. Жителите на селото се събраха на площада, с цел да отпразнуват богатата годишна продукция от 630 тона грозде, която най-големият масив във Видинско ражда тази година. Това оповестиха от пресцентъра Общината . Празника откри кметът на Гомотарци Ирена Иванова. Д-р Ценков бе посрещнат по остаряла българска традиция с самун и мед и получи подарък от домакините – икона с лика на Свети Трифон и бутилка вино. Той изрече благодарности за напъните, които се поставят за развиването на лозарството в плодородния регион сред селата Кошава и Гомотарци. „ Вярвам, че винопроизводството ще възвърне района “, съобщи кметът.
Сред гостите на общоселското забавление във връзка закриването на гроздобера, участваха още заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика на Община Видин Борислава Борисова, секретарат на Общината Валери Димитров, Маринела Карауляну – представител на читалище от румънския град Калафат, ръководителят на Асоциацията на власите в България Пламка Любомирова, общински съветници и други
За положителното въодушевление се погрижиха духовата музика на село Гомотарци, танцови сформира от района, както и от прилежаща Румъния. Патриотичен клуб „ Бдинци “ подреди галерия със старинни оръжия – от Възраждането до Първата Световна война.
В състезанието за най-хубаво домашно младо вино, годишна продукция 2019, тричленното жури отреди първото място в категория алено вино за Венелин Никифоров. При белите виновност победител стана Каролина Маринова, а останалите участници получиха грамоти. Проведено бе съревнование по търкаляне на бурета, там призовото място бе за Марио Петров.
Лозовите масиви, ситуирани на повърхност от 1300 декара, са благосъстоятелност на " Бонония Естейт " ООД, като следва да се засадят още 150 декара. Фирмата продължава да създава нови и се заема с възобновяване на остарялата маза - индустриалната база към този момент е подготвена, ще се построи и хотелска част. Идеята е районът да се развие като дестинация за винен туризъм.
Празникът „ Виното и хорото “ се прави за първа година по самодейност на младежите в селото. Те се включват и в организацията му, дружно с пенсионерския клуб „ Гомо “ и локалното читалище „ Просвета-1928 “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР